geldvraag hypotheekwinst

Wat doe ik met mijn hypotheekwinst bij een nieuwe relatie?

Ik heb een nieuwe vriend met wie ik ga samenwonen en op termijn ga trouwen. Wij hebben allebei een woning met overwaarde en willen in ieder geval mijn woning gaan verkopen. Hoe regelen we dat?

Beeld ANP XTRA

U kunt te maken krijgen met de bijleenregeling. Die regeling is in 2004 ingevoerd om misbruik van hypotheekrenteaftrek te voorkomen. Wat gebeurde er vóór 2004? Huiseigenaren staken de verkoopwinst van hun vorige woning in hun zak en sloten voor de nieuwe woning een hypotheek af waarvoor zij volledige renteaftrek kregen. De bijleenregeling maakte daar een einde aan. De verkoopwinst moest voortaan geïnvesteerd worden in de nieuwe woning. Anders kreeg u voor dat deel van de lening geen renteaftrek meer.

Als twee mensen samen iets kopen, moeten zij allebei hun eigenwoningreserve inbrengen. De eigenwoningreserve is de overwaarde uit een of meer eerdere woningen.

Uw geval is net weer anders: u gaat samenwonen met uw nieuwe vriend die al een eigen woning heeft. U hoeft dan geen rekening te houden met de overwaarde uit uw verkochte woning. De eigenwoningreserve is namelijk persoonsgebonden. Uw eigenwoningreserve speelt rol geen als uw vriend zijn woning verbouwt en daarvoor een extra hypotheek afsluit. Uw vriend mag de rente over de nieuwe lening volledig van de belasting aftrekken. Het maakt niet uit of u gewoon samenwoont of inmiddels getrouwd bent.

De bijleenregeling kan op een gegeven moment zijn werking verliezen. Wie zijn vorige woning meer dan drie jaar geleden verkocht heeft, hoeft de overwaarde niet meer in te brengen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Stel, u woont drie jaar na de verkoopdatum van uw woning nog altijd in de woning van uw vriend. Dan is na die drie jaar uw eigenwoningreserve vervallen. Als u daarna samen een woning koopt, hoeft u geen rekening meer te houden met de overwaarde die u destijds gerealiseerd heeft.

De bijleenregeling is ingewikkeld. Dat is het gevolg van de strijd tussen de op voordeel beluste consument en de Belastingdienst die elk misbruik afdekt met nieuwe regels. Mensen zijn heel vindingrijk als het aankomt op belastingvoordeel voor de eigen woning. Toen de bijleenregeling pas was ingevoerd, verzonnen sommigen de volgende truc. Stel: Paul verkoopt zijn woning met 200.000 euro overwaarde. Hij is getrouwd met Ingrid. Zij verhuizen samen naar een nieuw huis en ze zetten het huis op naam van Ingrid. Zij heeft nooit winst uit overwaarde behaald, dus zij kan een volledige hypotheek op de woning krijgen. De overwaarde van Paul is persoonsgebonden, dus zijn eigenwoningreserve hoeft niet afgeboekt te worden. Deze truc is sinds 2011 verboden via de partnerregel. Fiscale partners moeten rekening houden met ieders eigenwoningreserve.

Kortom: u moet in twee gevallen rekening houden met de bijleenregeling: als u zich binnen drie jaar na de verkoop van uw eigen woning  inkoopt in de woning van Frank of u gaat in die periode samen een woning kopen. U moet dan de overwaarde inbrengen, anders voldoet u niet aan de eisen voor hypotheekrenteaftrek. Als u lang genoeg wacht, telt uw eigenwoningreserve niet meer.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden