economiegeldvraag

Wat blijft er over van onze erfenis?

Wij zijn een echtpaar van boven de 80 met allebei een inkomen van ruim 2.500 euro per maand. Krijgen onze kleinkinderen wel onze erfenis als wij in het verzorgingshuis belanden?

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. In het verzorgingshuis belanden kan inderdaad ten koste gaan van uw vermogen en dus van de erfenis die u nalaat. Maar dat is nu beter geregeld en het speelt niet als u genoeg inkomen heeft.

Het is een fabeltje dat mensen met vermogen eerst hun eigen geld moeten opmaken voordat zij verzorging van de overheid krijgen. De overheid betaalt de zorgkosten voor iedereen, maar vraagt wel een eigen bijdrage afhankelijk van het inkomen en vermogen.

Die eigen bijdrage valt best mee. In het ergste geval moet u zelf 28.500 euro per jaar ophoesten. Het bedrag is even hoog voor een als voor twee personen.

U kunt met uw inkomen de eigen bijdrage dus goed betalen, ook als een van de twee overlijdt. Een van de twee inkomens valt dan weg, maar de achterblijvende partner wordt hier deels voor gecompenseerd. Immers, de AOW voor een alleenstaande is hoger en vaak krijgt de achterblijver partnerpensioen uitgekeerd. Bel zo nodig het pensioenfonds om te horen hoeveel dat zal zijn.

Op de website van het Centraal Administratiekantoor (hetcak.nl/rekenhulp) kunt u vrij snel berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage zal zijn. Helaas staat daar niet bij vermeld of u genoeg inkomen heeft om de bijdrage zelf te betalen of dat u het moet aanvullen uit uw inkomen. Wel goed om te weten dat u zakgeld krijgt als u de hoge bijdrage betaalt in het verzorgingshuis.

Wie weinig inkomen heeft en vermogen of een eigen huis met een flinke overwaarde, kan wel te maken krijgen met een eigen bijdrage die hoger is dan het maandelijkse inkomen. U moet dan interen op het vermogen. Dit is sinds kort verbeterd. AOW’ers met een laag inkomen krijgen een hogere vrijstelling voor hun vermogen en het belastbare vermogen telt minder zwaar mee. Sinds vorig jaar telt een kleiner deel van het inkomen mee bij het vaststellen van de eigen bijdrage. Meer details en berekeningen zijn te vinden op consumentenbond.nl/wlz.

Ouderen met een goed inkomen kunnen ook kiezen voor een particulier verzorgingshuis. Dat wordt een zorgvilla genoemd. Hier moeten de bewoners iedere maand huur en servicekosten betalen. Daarnaast betalen zij aan de overheid een lage eigen bijdrage van maximaal 10.300 euro per jaar. Zorgvilla’s zijn duurder, maar dat wordt deels gecompenseerd door die lagere eigen bijdrage. Zo hoeft u in de praktijk niet eens zoveel duurder uit te zijn, terwijl u wel terecht kan op een betere locatie. Bijvoorbeeld dichter bij de kinderen.

Zoek het goed uit. Dat gaat beter als u allebei nog geestelijk gezond bent. Nu kunt u elkaar nog helpen. En laat de notaris een volmacht opstellen, zodat u beiden altijd alle zeggenschap houdt als een van de twee dement wordt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden