AnalyseVerkiezingen VS

Wat betekent winst van Trump of Biden voor de financiën?

Ook beleggers houden de adem in voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat zouden de gevolgen zijn voor de financiële markten van een herverkiezing van Donald Trump, of juist een zege voor Joe Biden?

De New York Stock Exchange in Manhattan. Beeld Getty Images
De New York Stock Exchange in Manhattan.Beeld Getty Images

Als Trump wint...

Hoe de Amerikaanse stembusgang dinsdag ook uitpakt, zijn eerste verkiezingssucces heeft Donald Trump alvast binnen: als alleen beleggers stemrecht hadden, zou de 45ste president van de Verenigde Staten een eclatante zege boeken. In een peiling van zakenblad Fortune onder 1.443 investeerders kreeg Trump 54 procent van de stemmen, zijn tegenstrever Joe Biden 42 procent. Een vergelijkbare peiling van Forbes wees uit dat 65 procent van de beleggers denkt dat een overwinning van Trump het beste zou zijn voor de beurzen, terwijl slechts 16 procent een presidentschap van Biden als beste uitkomst ziet.

De gangbare opvatting in beleggerskringen is dat Republikeinse presidenten beter zijn voor de financiële markten, al levert de geschiedenis hiervoor geen bewijs. Tijdens Trumps termijn steeg de S&P 500-index, een belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter, bijvoorbeeld met 11,6 procent, waarmee hij het beter deed dan zijn Republikeinse voorgangers Ronald Reagan (10,2 procent), George H.W. Bush (10,9 procent) en George W. Bush (min 12 procent), maar slechter dan de Democratische presidenten Barack Obama (13,8 procent) en Bill Clinton (15,2 procent).

Al heeft Trump tot nu toe geen uitgewerkte economische plannen gepresenteerd voor na 2021, zou een tweede termijn vermoedelijk een voortzetting betekenen van de eerste, met een nadruk op belastingverlagingen en handelssancties. Zo belooft Trump 1 miljoen industriebanen vanuit China terug te halen naar de VS, wat ruim twee keer zoveel zou zijn als het totale aantal industriebanen dat onder zijn hoede werd gecreëerd totdat corona uitbrak. Ook zegt Trump de belastingen voor de middenklasse te willen verlagen, nadat zijn eerdere belastingverlagingen – zoals de bedrijfsbelasting van 35 naar 21 procent – vooral de rijken ten goede kwamen.

Als Biden wint...

Mocht Joe Biden op 20 januari 2021 zijn intrek nemen aan 1600 Pennsylvania Avenue, dan zal veel van wat hij op economisch terrein klaarspeelt afhangen van de Senaat. Op dit moment bezetten de Republikeinen 53 van de 100 zetels in het Amerikaanse Hogerhuis, maar als de peilingen er niet opnieuw faliekant naast zitten zouden de Democraten dinsdag wel eens de meerderheid in de Senaat kunnen krijgen.

Een meerderheid in de Senaat zal nodig zijn wil Biden zijn ambitieuze economische plannen waarmaken. Zo wil de man uit Wilmington, Delaware 3.000 miljard dollar steken in onder meer onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg en schone energie. Dat geld staat nog los van de 2.200 miljard dollar aan coronahulp waarmee de Democraten de economische gevolgen van de pandemie hopen te verzachten. Een ‘blauwe’ meerderheid in de Senaat, waar Democraten en Republikeinen al tijden bakkeleien over een nieuwe ronde coronahulp, zou de weg daartoe vrijmaken.

Hoewel een meerderheid van de beleggers zoals gezegd de voorkeur geeft aan Donald Trump, zien investeerders dankzij de beoogde steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie toch reden voor optimisme over een presidentschap van Joe Biden. Zakenbank Goldman Sachs verwacht bijvoorbeeld dat de biljoeneninvesteringen van de Democraten zoveel economische groei zullen opleveren dat het Amerikaanse bedrijfsleven er flink op vooruit zal gaan, ondanks de hogere belastingen onder Biden.

Want tegenover de hogere overheidsuitgaven staan wel hogere belastingen. Zo zouden de bedrijfsbelastingen omhoog gaan van 21 naar 28 procent, terwijl ook Amerikanen met een inkomen boven de 400 duizend dollar (oftewel 344 duizend euro) een hogere belastingaanslag kunnen verwachten onder president Biden.

Zie ook

Biden en Trump: wat zijn hun standpunten?
In al het verkiezingsgeweld raakt soms ondergesneeuwd wat de standpunten van de Amerikaanse presidentskandidaten Trump en Biden zijn over de crises die de VS momenteel teisteren. Een overzicht.

Philadelphia zet zich schrap voor historische verkiezingsdag: ‘Het wordt een hot mess’
Angst, zorgen en zenuwen. Een heel scala aan emoties giert door Amerika nu het land zich opmaakt voor een historische verkiezingsdag die de eenheid van de natie weleens zou kunnen vermorzelen. ‘Ik houd me adem in.’

Liveblog verkiezingen VS
Wordt het ‘four more years’ Trump, of Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg het laatste nieuws rondom de Amerikaanse verkiezingen in ons liveblog.

Alles over het verkiezingscircus in een dossier
Alles over de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten leest u in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden