NIEUWSDERDE STEUNPAKKET

Wat betekent de tweede golf voor het derde steunpakket?

De timing kon nauwelijks slechter: een week na het ingaan van het versoberde derde steunpakket, kondigde het kabinet dinsdag opnieuw ingrijpende coronamaatregelen aan. Sectoren als de horeca verwachten opnieuw forse klappen. Kunnen bedrijven wel met minder steun toe?

Marieke de Ruiter
Sexyland, voorheen onder andere in gebruik als nachtclub, in Amsterdam. Het nachtleven heeft het zwaar als gevolg van de coronamaatregelen. Beeld Getty Images
Sexyland, voorheen onder andere in gebruik als nachtclub, in Amsterdam. Het nachtleven heeft het zwaar als gevolg van de coronamaatregelen.Beeld Getty Images

Toen het kabinet deze zomer bekendmaakte dat het de geldkraan langzaam zou dichtdraaien, stond Nederland er nog een stuk rooskleuriger voor. De economie leek zich na een duikvlucht licht te herstellen: de werkloosheid steeg minder hard en ondernemers hadden meer vertrouwen.

Nu een tweede golf ons land overspoelt zal de crisis zich verdiepen. Minister Hoekstra van Financiën stelde dinsdagmiddag na kabinetsoverleg dat hij verwacht dat de afhankelijkheid van de steunpakketten door de jongste maatregelen fors zal toenemen.

Toch moeten bedrijven met een omzetverlies van meer dan 20 procent genoegen nemen met minder. De belangrijkste noodmaatregel (NOW) dekt sinds begin deze maand nog maximaal 80 procent van de loonkosten, hiervoor was dat 90 procent. Daar staat tegenover dat de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL) voor zwaar getroffen sectoren meer dan verdubbeld is.

Mee-ademen

Eerder zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dat er bij een nieuwe lockdown ‘per direct (zou) worden bezien of verruiming van de NOW noodzakelijk is’. Maar vooralsnog ziet hij geen reden om het derde steunpakket te herzien. ‘Het ademt al mee met de economie’, zegt zijn woordvoerder. ‘Wie meer omzetverlies lijdt, krijgt een hogere vergoeding.’ Ook in de polder lijkt de afbouw van de NOW nog geen onderwerp van discussie.

Mogelijk volgt dat als de duimschroeven in januari verder worden aangedraaid. Dan wordt de maximale NOW-subsidie verlaagd naar 70 procent, gevolgd door 60 procent in april. De oppositie dwong met een motie af dat er voor iedere afschaling een weegmoment zou plaatsvinden. Bij een ‘force majeur’ zou aanpassing van het steunpakket volgens minister Hoekstra voor de hand liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden