Wat betekent de avocadotrend voor het milieu?
We zouden eigenlijk geen avocado's meer moeten eten, omdat ze ontzettend milieubelastend zijn, zeggen diverse media. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Maar is dat wel waar?
Die milieubelasting zit hem vooral in het feit dat avocado's waterslurpers zijn, wordt beweerd. Daarom heeft aanhoudende droogte ook de Californische en Mexicaanse avocado-oogsten de das om gedaan. Maar dat zijn al uitzonderlijk droge gebieden waar elke teelt veel water vraag
Vrijwel alle avocado's in Europa komen uit Peru, Zuid-Afrika en Kenia. In Peru en Kenia zijn geen waterproblemen: het regent daar veel. In Peru is 370 liter water nodig voor de productie van een kilo avocado's en in Kenia maar 9 liter, heeft consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekend. Daarentegen is het in Zuid-Afrika wel droger. Daar is de opbrengst per hectare lager: bovendien wordt minder regenwater maar vooral irrigatiewater uit het grond- en oppervlaktewater gebruikt, wel 827 liter per kilo avocado. En dat kan ten koste gaan van de lokale watervoorziening.
Helemaal niet zo slecht
Maar watergebruik is niet het enige dat milieudruk bepaalt. Daarvoor moet je ook milieufactoren zoals landgebruik, carbon footprint en energiegebruik meewegen. En als je dat doet, zijn avocado's niet zo slecht voor het milieu, zegt Milieu Centraal. Zo komen ze per boot hiernaartoe, veel beter dan ingevlogen groene asperges. Daardoor zet de milieuorganisatie ze in milieuklasse B, de op één na beste klasse, van hun Groente- en Fruitkalender. Alleen Zuid-Afrikaanse avocado's scoren in de droge periode, maart tot en met september, klasse C.
De toegenomen wereldvraag naar avocado's is juist heel goed voor de avocadoboeren, zegt Marjoleine Motz van Fair & Sustainable, onderdeel van ICCO, een ngo die zich inzet voor de bestrijding van armoede. Daardoor is er veel meer aandacht gekomen voor verbetering van arbeidsomstandigheden: ook het toezicht vanuit de sector is veel beter geworden. Vooral in Zuid-Afrika. Daar is bijvoorbeeld de organisatie SIZA bezig met het ontwikkelen van productiestandaarden, het geven van sociale en commerciële trainingen en worden plantages en boeren begeleid en geïnspecteerd. In Peru gaat deze ontwikkeling wat langzamer, zegt Motz, maar ook daar lijkt het de goede kant op te gaan.
Een 'quinoa-effect', waarbij autochtone inwoners zich het graan niet meer konden veroorloven, lijkt voor avocado's ook niet aan de orde. Evenmin als een avocadoschaarste: in Peru zijn juist topoogsten binnengehaald. Tenzij de Amerikanen alle Peruviaanse en Afrikaanse avocado's voor onze neus wegkapen, is een avocadotekort dus niet waarschijnlijk.
Verder lezen
Waarom Nederland zo van avocado's houdt
Nederland is na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Het gros gaat door naar andere landen, maar Nederlanders eten zelf ook vier keer meer avocado's dan in 2008: 39 miljoen. Drie redenen waarom we zoveel avocado's eten.
Zeven recepten uit de Volkskeuken met avocado
Nederlanders eten meer avocado's dan ooit. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste avocado-importeur ter wereld, bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We selecteerden de beste avocado-recepten uit de Volkskeuken voor u.
Zo koop, eet en bewaar je avocado's het best
Als het kuiltje bruin is, is de avocado overrijp. Groen betekent: nog (net) niet rijp. Met een geelgroen of geel kuiltje is de avocado goed.