AnalyseJust Eat Takeaway

Wat begon als Thuisbezorgd.nl, is nu mondiale bezorggigant dankzij overname

Door de overname van het Amerikaanse Grubhub werd Just Eat Takeaway, van de Nederlandse entrepreneur Jitse Groen, de op een na grootste maaltijdbezorger ter wereld. Nog geen jaar geleden nam Groen de Britse marktleider Just Eat over. Hoe kreeg hij dit voor elkaar?

Peter de Waard
Een Just Eat Robot levert een bezorging af in Greenwich. Beeld John Phillips / Getty Images
Een Just Eat Robot levert een bezorging af in Greenwich.Beeld John Phillips / Getty Images

Nog geen jaar nadat hij de Britse marktleider Just Eat opkocht voor 7,3 miljard euro, sloeg de Nederlandse entrepreneur Jitse Groen opnieuw een megaslag. Zijn maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kocht donderdag voor 6,4 miljard euro Grubhub, dat in de VS maar liefst 23 procent van de markt in handen heeft.

Hoe groot wordt het bedrijf van Groen hiermee?

Just Eat Takeaway wordt de op een na grootste maaltijdbezorger in de wereld. Het nieuwe bedrijf heeft wereldwijd zeventig miljoen klanten. Alleen het Chinese bedrijf Meituan is nog groter, en in de VS heeft enkel Doordash een groter marktaandeel.

Dat terwijl Jitse Groen Takeaway nog maar twintig jaar geleden oprichtte, als student in Enschede. Toen was de naam Thuisbezorgd.nl. Nadat hij een bijna-monopolie in Nederland had bereikt, ging hij branchegenoten in andere landen overnemen. Na een heftige strijd met Delivery Hero werd hij marktleider in Duitsland. In 2016 ging hij met het bedrijf naar de beurs, waardoor hij vrijuit aandelen kon plaatsen. Die mogelijkheid benutte hij voor de overname van Just Eat, waardoor het bedrijf marktleider in al meer dan vijftien landen is geworden: van Canada tot Polen en van Ierland tot Israël.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo werd Groen geconfronteerd met een tegenbod van het Zuid-Afrikaanse concern Prosus, waardoor een heftige overnamestrijd ontstond. Groen heeft vaak gezegd dat het in de branche voor online maaltijden bestellen belangrijk is de grootste te zijn. Wie de grootste is, kan profiteren van het netwerk waardoor meer klanten en bestellingen worden gerealiseerd. Tegelijkertijd kunnen hierdoor de marketingkosten worden gedrukt. De strijd om de grootste te worden wordt ook wel de delivery wars (bezorgoorlogen) genoemd. Soms wordt het vergeleken met het spel Risk, waarbij de sterkste steeds meer landen en hele continenten kan veroveren, zodat één grote speler overblijft.

Wat is het geheim van het succes van Just Eat Takeaway?

Just Eat Takeaway deint mee op het succes van de zogenoemde platformeconomie, bedrijven die zelf niks maken maar alleen partijen via een internetapp bij elkaar brengen. Andere bekende namen zijn Google (informatie), Airbnb (overnachtingen) en Uber (taxidiensten). Het bedrijf maakt zelf geen maaltijden, maar stelt alleen een platform beschikbaar waardoor restaurants en klanten contact kunnen leggen. Bij elke bestelling krijgt Just Eat Takeaway een bemiddelingsprovisie van 10 tot 12 procent. De coronacrisis komt het bedrijf niet slecht uit. Door de sluiting van de restaurants nam de omzet van Just Eat Takeaway 40 procent toe en die van Grubhub 30 procent.

Twee megaovernames in korte tijd voor 14 miljard euro. Dat kan zelfs zo’n groot bedrijf toch niet financieren?

Takeaway heeft hiervoor helemaal geen geld nodig gehad. Het breidt uit door bedrijven op te kopen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Zo kocht het vorig jaar Just Eat met een bod in eigen aandelen. Nu doet het bedrijf hetzelfde bij de overname van Grubhub. De aandeelhouders van het Amerikaanse bedrijf krijgen voor elk aandeel Grubhub nu 0,671 aandeel Just Eat Takeaway. In geld omgerekend krijgen de aandeelhouders 75,15 dollar (66,06 euro) per aandeel. Dat is bijna 16 dollar meer dan het aandeel Grubhub in de VS op de beurs noteerde. En dat is een geweldige premie, vooral omdat Grubhub, ooit marktleider, de laatste jaren is overvleugeld door concurrent Doordash. Met de overname hopen de aandeelhouders van Grubhub een aandeel te krijgen in een mondiaal bedrijf waarvan de groeimogelijkheden en winstpotentie veel groter zijn dan die van Grubhub alleen.

Wat vinden de aandeelhouders van Just Eat Takeaway ervan?

Die vinden dat minder leuk, blijkt uit het verloop van de beurskoers. Hoe lucratiever het bod is voor de aandeelhouders van Grubhub, hoe minder goed het is voor hen. Hun belang in het nieuwe bedrijf verwatert, omdat het aantal uitstaande aandelen nog eens met eenderde stijgt, nadat het door de overname van Just Eat al meer dan verdubbeld was. Die onvrede blijkt uit de beurskoers. Sinds de geruchten over het bod op Grubhub de markt bereikten, is de koers met bijna 20 euro gedaald, van ruim 100 naar 82 euro. Nadat het bod donderdag bekend werd gemaakt, verloor het aandeel bijna 4 procent.

Wordt Jitse Groen er ook zelf beter van?

Niet direct. Hij had lange tijd als grootaandeelhouder alle macht. Maar sinds de beursgang is zijn belang al door de vele aandelenplaatsingen afgenomen naar 11 procent begin dit jaar. De nieuwe overname betekent dat zijn belang verder zakt. Maar als de fusie een succes wordt, zal hij er financieel garen bij kunnen spinnen. Zijn kleine belang in de grotere combinatie wordt meer geld waard dan zijn grote belang in het kleine bedrijf. Tot nu toe hebben de overnames hem geen windeieren gelegd. Vorig jaar steeg hij met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro naar de twintigste plek op de Quote-rijkenlijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden