Wat als ik als oudere werkeloze weer ga werken?

Ik ben 60 jaar en zit sinds kort in de IOAW, een vervolguitkering voor oudere werklozen. De IOAW is voor mij en mijn vrouw samen 1.346 euro per maand netto. Welk risico loop ik als ik weer ga werken?

Aan het werk of niet? Beeld ANP
Aan het werk of niet?Beeld ANP

Werklozen van middelbare leeftijd genieten extra bescherming. Zij krijgen na de WW een uitkering zonder dat zij hun vermogen hoeven op te souperen, zoals wel bij de bijstand gebeurt. Spaargeld en de eigen woning zijn dus veilig.

Er zijn twee regelingen: de IOAW, voor mensen die zijn geboren vóór 1 januari 1965 en in de WW zijn beland na hun 50ste, en de IOW, voor mensen die al 60 jaar waren toen ze in de WW kwamen. De IOAW wordt gekort als de partner een inkomen heeft, de IOW niet.

U komt alleen in de IOAW of IOW als umeer dan drie maanden WW heeft gehad. Om dat te bereiken moet u voldoen aan de WW-jareneis. Dat wil zeggen dat u in de afgelopen vijf jaar minimaal vier jaar lang voldoende uren betaald werk had. Het minimum is 208 uur per jaar.

U wilt gaan werken. Het risico is dat u na een tijdje weer werkloos wordt en ineens onvoldoende WW-rechten heeft. En dan? Hup de bijstand in? Dat hoeft gelukkig niet. Bij zowel de IOAW als de IOW kunt u terug naar de oude regeling, tot aan de AOW. De WW-jareneis maakt het wel praktisch onmogelijk om vanuit de IOAW in de IOW terecht te komen.

De IOAW wordt uitgevoerd door de gemeente en lijkt in veel opzichten op de bijstand. De gemeente kan u dwingen maatschappelijk nuttig werk te doen, bij wijze van tegenprestatie. Als u dat niet wilt, wordt de uitkering verlaagd. Ook van uw vrouw kan een tegenprestatie geëist worden. U krijgt immers samen een uitkering.

De IOW is afkomstig van het UWV, dat geen tegenprestatie eist. Er is natuurlijk wel een sollicitatieplicht, behalve voor werklozen met minder dan een jaar te gaan tot de AOW. Voor de partner van een IOW-gerechtigde geldt geen sollicitatieplicht. Toetreden tot de IOW is mogelijk tot 1 januari 2020, maar het kabinet wil deze termijn verlengen tot 1 januari 2024.

Het kan voor u ook positief uitpakken dat u in de IOAW zit. Sommige gemeenten geven hun IOAW'ers een financiële prikkel om te gaan werken, vooral in de eerste zes maanden.

De gemeente is wel bemoeizuchtiger dan het UWV. U moet als u in de IOAW zit toestemming vragen om op vakantie te gaan en de gemeente kan op huisbezoek komen om te controleren of alleenstaanden niet de woning delen met volwassen medebewoners. Dan geldt namelijk de kostendelersnorm en wordt de uitkering verlaagd. Het komt zelfs voor dat de gemeente inzage vraagt in uw bankafschriften en spaarrekeningen, ook al is het vermogen vrijgesteld. Maar dat is meer uit gewoonte.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden