'Washington stationeerde in het geheim kernwapens'

De Verenigde Staten hebben volgens de Washington Post tijdens de Koude Oorlog in het geheim duizenden kernwapens in andere landen gestationeerd, soms zonder dat ze de regeringen daarvan op de hoogte stelden....

Van onze correspondent

Volgens de krant sloegen de VS in het geheim kernwapens op in landen als Marokko en IJsland. Marokko viel destijds nog onder Frans en Spaans protectoraat, maar de Amerikaanse regering besloot Parijs in het ongewisse te laten over de stationering.

De krant beroept zich op documenten van het Pentagon, die een organisatie die onderzoek doet op het gebied van defensie had opgevraagd bij het ministerie.

Op de lijst staan vijftien landen, maar de meeste namen zijn onleesbaar gemaakt met zwarte inkt. Alleen West-Duitsland, Marokko en Cuba worden genoemd. De VS hebben een grote basis bij Guantanamo Bay, een stukje Cuba dat ze sinds het begin van deze eeuw in pacht hebben.

Volgens een rapport van het Bulletin of Atomic Scientists valt uit de lijst af te leiden dat er ook Amerikaanse kernwapens werden opgeslagen in Zuid-Korea, de Filipijnen en Taiwan. Het is onduidelijk of die landen meteen werden ingelicht over de aanwezigheid van de wapens.

Pikant is vooral dat de VS ook kernwapens in Japan hebben gestationeerd, hoewel dat land altijd fel gekant is geweest tegen de aanwezigheid van kernwapens. De Amerikaanse regering besloot de wapens naar Japan over te brengen tijdens de crisis tussen de VS en China om Taiwan in de jaren vijftig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden