Wasbare luiers zijn zo gek nog niet

De moderne wasbare luier is een broekje met inlegvel. Je bespaart er grondstoffen, energie en geld mee.

Loethe Olthuis
De wasbare luiers Beeld
De wasbare luiersBeeld

Wasbare luiers? Dat is toch iets uit de oertijd?

Nee hoor: wasbare luiers zijn helemaal hip. Vergeet driehoekige doeken met een veiligheidsspeld en wasmachines vol poep. Moderne wasbare luiers zijn kleurige, superabsorberende broekjes die je aandoet als een wegwerpluier. Er zit een inlegvelletje in, dat je samen met de poep weggooit. De broekjes kunnen in de wasmachine.

Maar wegwerpluiers zijn toch ook steeds beter geworden?

Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor zorgen wegwerpluiers voor ruim 4 procent van het huishoudelijke restafval, elk jaar 144 miljoen kilo. Per kindje is dat zo'n 22 kilo afval per maand.

Wasbare luiers

Prijs: €15,- tot €20,-
Oordeel: *****
Verkrijgbaar: via internet

Hebben wasbare luiers een lagere milieubelasting dan wegwerpluiers?

Veel lager, zelfs als je het wassen meetelt. Voor de productie van wegwerpluiers is ook veel water en energie nodig. Het afval van wasbare luiers bestaat alleen uit de inlegvelletjes: grofweg zo'n 250 gram per kind per maand. Wasbare luiers kunnen keer op keer worden hergebruikt, je kunt ze zelfs voor een volgend kind gebruiken. Met wasbare luiers spaar je grondstoffen, energie en geld uit.

Ook geld?

Als je wasbare luiers gebruikt, ben je gemiddeld ruim eenderde minder geld kwijt dan met wegwerpluiers. Bovendien worden baby's met wasbare luiers sneller zindelijk, bleek onder andere uit onderzoek van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. En dat bespaart ook geld.

Een stapel wegwerpluiers Beeld anp
Een stapel wegwerpluiersBeeld anp

Maar het is toch een gedoe, zo'n wasbare luier?

Het enige wat meer werk is, is de was. Maar dankzij die inlegvelletjes blijven de luiers zelf zo schoon dat je ze gewoon met de 40- tot 60-gradenwas mee kunt draaien. Je kunt ze prima aan de lijn drogen.

Mogen die inlegvelletjes in de wc?

Nee, wat de fabrikant ook beweert. De poep zou in de wc mogen, maar de velletjes horen in de afvalbak, zegt Rioned, het kenniscentrum voor riolering. Ze zijn van papier, cellulose of maïszetmeel - milieuvriendelijke grondstoffen. Maar de velletjes geven verstoppingen, doordat ze niet snel afbreken in het riool. Was dat wel zo, dan was dat ook al door de poep en plas gebeurd. Luierbedrijven als Kaatje Katoen proberen hun inlegdoekjes wel steeds milieuvriendelijker te maken.

Hoe weet ik of wasbare luiers wat voor mij zijn?

Kijk eens op de onafhankelijke site wasbareluierwereld.nl. Consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ondersteunt gemeenten met acties waarbij ouders tegen een gereduceerd tarief kunnen kennismaken met wasbare luiers.

Zijn alle wasbare luiers even goed?

Wil je het helemáál goed doen, kies dan luiers van biologisch katoen. De productie van gewone katoen vreet water en bestrijdingsmiddelen, voor 'duurzame' bamboe zijn schadelijke chemicaliën en veel energie nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden