Warme december levert vriendelijke gasrekening op

De gasrekening valt door het warme weer voor een doorsnee huishouden deze maand zo'n 50 euro lager uit. Consumenten krijgen deze meevaller meestal pas teruggestort bij hun jaarafrekening.

Mensen genieten van een warme tweede kerstdag en maken een wandeling in Scheveningen. Beeld anp

De maand december verloopt dit jaar uitzonderlijk warm en eindigt mogelijk zelfs zonder één dag met nachtvorst aan de grond. De kachels of cv-ketels verbruikten daardoor deze maand veel minder gas. Voor een huishouden dat jaarlijks 1.500 kuub gas verstookt, scheelt dat in de maand december circa 50 euro, stellen de energieleveranciers Eneco en Essent. De stroomrekening blijft wel ongewijzigd.


'Half december stond de meevaller voor gas al op 25 euro', zegt woordvoerder Ronald Sutmuller van Essent. 'De laatste twee weken heeft die trend zich doorgezet, zodat de meevaller deze maand op 50 euro zal uitkomen.' Tot en met november hielden de warme en koude maanden elkaar nog redelijk in evenwicht, zegt Sutmuller. De gasmeevaller voor heel 2015 is dus louter toe te schrijven aan de laatste warme weken.

Lente in december

Door de warmte staat het fluitekruid in bloei en fladdert het koolwitje met Kerstmis. Lees hier wat de gevolgen van de warme decembermaand zijn voor de natuur.

Los van het weer zijn de kosten van stroom en gas toch al aan het dalen. De forse dalingen op de wereldwijde markt voor grondstoffen drukken ook de prijs voor het opwekken van stroom. Zowel gas als kolen, waarmee in Nederland nog altijd de meeste elektriciteit wordt opgewekt, is de laatste maanden goedkoper geworden. Energiebedrijven verlagen daarom per 1 januari hun prijzen voor stroom met circa 15 procent. De gasprijzen gaan volgend jaar met zo'n 4 procent omlaag.


Op de nieuwe energierekening voor 2016 is deze meevaller voor de consument nauwelijks nog terug te zien. Per 1 januari gaan namelijk ook de belastingtarieven omhoog en stijgen de tarieven voor transport. 'Onder de streep blijft er hoogstens een meevaller over van enkele euro's per huishouden', zegt woordvoerder Toby Ellson van Eneco. De maandelijkse gas- en stroomrekening voor een doorsnee huishouden blijft daarmee - los van schommelingen in het verbruik - volgend jaar ruwweg gelijk.

Voor de opwekking van groene stroom zullen de kosten niet gaan dalen. Maar de aanbieders van duurzame energie spiegelen hun tarieven vaak aan wat in rekening wordt gebracht voor 'grijze' stroom.


De totale energierekening is voor consumenten al drie jaar ongeveer gelijk. Op jaarbasis geven huishoudens gemiddeld zo'n 1.700 euro uit aan gas en elektriciteit. 'Vooral door te besparen op verbruik kunnen de lasten voor consumenten echt nog dalen', zegt Ellson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden