'Waren er maar honderd Hories in Japan'

Het doek is definitief gevallen voor de flamboyante Japanse internettycoon Takafumi Horie, selfmade miljonair en tv-ster...

In Japan wordt een zakenman of politicus met aanzien geachtzich te laten inspireren door een korenhalm. Hoe voller de halmis, hoe meer hij gaat buigen. Hoe voornamer iemands positie is,des te bescheidener hij zich dient op te stellen. De mediageniekeTakafumi Horie (33), topman van het Japanse internetbedrijfLivedoor, deed precies het tegenovergestelde.

Livedoor, synoniem aan hip en uitdagend, vestigde zich op de38ste verdieping van de hypermoderne Roppongi Hills Tower. In ditextravagante winkel-, woon- en werkcomplex midden in Tokio, kochtHorie ook een penthouse waar hij samenwoonde met zijn vriendin,een voormalig Japans topmodel. Vanuit zijn appartement keek hijneer op de Tokyo Tower. 'Dat geeft me het fantastische gevoeldat ik de hele wereld zou kunnen overheersen,' zei Horie tijdenseen interview.

Hij reed in een zilverblauwe Ferrari, vloog met een privéjet en dreef de spot met de stijve 'uniformen' van de toppers uit hetbedrijfsleven, door altijd in makkelijke sweaters en T-shirts teverschijnen, het haar rechtovereind. De American styleinternettycoon liet geen gelegenheid voorbijgaan om zich af tezetten tegen het conservatieve establishment, dat hijverantwoordelijk hield voor de recessie waarin Japan lange tijdverkeerde, en het gebrek aan een duidelijke visie in het land.'Ouwe lullen die in het verleden leven, zijn niet meer in staatzakelijke kansen te grijpen', schreef hij in zijn boek The OneWho Makes Money Wins uit 2004.

De val van Horie afgelopen week, de meest markanteentrepreneur die Japan ooit heeft gekend, sloeg in als een bom.Al dagen domineert het nieuws de kranten en de journaals . Veeljongeren reageren geschrokken en hopen dat hun grote inspiratorzich terugvecht.

In 1996 verliet Horie vroegtijdig de prestigieuze TokyoUniversity om met een startkapitaal van slechts 50 duizenddollar en drie medewerkers zijn internetdroom te verwezenlijken.Hij noemde zijn bedrijf Livin' On the Edge. ' Mijn bedrijf zalnooit tevreden zijn met de resultaten en altijd naar meerstreven, hoe groot het ook zal worden', verklaarde Horie in zijneerste bestseller The art of making 10 billion Yen.

Horie maakte fortuin, eerst door zijn bedrijf te laten noterenop de beurs voor opstartende ondernemingen, daarna door met dewinsten die hij maakte de zieltogende internetprovider Livedoorte kopen. Livin' On the Edge ging op in Livedoor, dat snelexpandeerde door de overname van allerlei internetgerelateerdebedrijven.

Eind september vorig jaar wist Horie de aandacht van het heleland op zich te vestigen door de politieke arena te betreden. Opverzoek van premier Koizumi probeerde Horiemon, zoals hijliefkozend wordt genoemd (een combinatie van Horie en Doraemon,een geliefd Japans animatiefiguurtje), een zetel te bemachtigenin de Diet, het Japanse parlement. Horie verloor, maar kreeggratis zendtijd tijdens de vele talkshows waarin hij optrad.

Livedoor groeide ondertussen uit tot een bedrijf met 2500medewerkers en een marktwaarde van zo'n 6 miljard dollar.Horiemon was iedereen te slim af met zijn onorthodoxe manier vanzakendoen en leek onaantastbaar. Tot die maandagavond, anderhalveweek geleden, toen een leger mannen en vrouwen het kantoor vanLivedoor binnenvielen en dozen vol bewijslast meenamen.

Deze week werd de hele Livedoor-top gearresteerd opverdenking van koersmanipulatie door dubieuze overnametransactiesen het oppoetsen van de resultaten. Een van Hories trouwstemedewerkers pleegde zelfmoord. Livedoor verloor 64 procent vanzijn waarde en het aandeel kost nog maar 1,80 euro. Om hetvertrouwen van de beleggers te herstellen is Horie, die nog nietofficieel afstand heeft gedaan van zijn positie alspresident-directeur, inmiddels vervangen door Kozo Hiramatsu, eenbuitenstaander.

Inmiddels buitelen hoogwaardigheidsbekleders over elkaarheen om Horie verder de grond in te boren. Zijn voormaligetegenstander Kamei noemt hem 'een groot crimineel' en eist zelfsdat premier Koizumi opstapt vanwege zijn verkeerde inschattingen.

Toch nemen steeds meer - vooral buitenlandse - commentatorenhet voor hem op. Horie liet een frisse wind waaien in eenmaatschappij waar individuele initiatieven en nieuwe ideeëndoorgaans worden gesmoord, vinden zij. 'Waren er maar honderdHories in Japan', verzucht William Pessek Jr. in TheInternational Herald Tribune. 'Dan zou de economie er een stukdynamischer zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden