ColumnPeter de Waard

Waren die vijfenhalve ton voor het Brexit-loket het waard?

null Beeld

De voorbereiding op Brexit begint te lijken op de voorbereiding op een post-Poetin-tijdperk. De uitkomst is zo onzeker dat het onzinnig is om hier nog tijd en geld aan te besteden.

De overijverige Nederlandse overheid besloot al in de zomer van 2016 – een maand na het referendum – een organisatie op te tuigen die bedrijven zou voorbereiden op het Britse vertrek uit de EU.

Er kwam een Brexitloket met een Brexittoolkit, waarbij bedrijven een Brexitscan konden doen. Er kwam voorlichting over douaneformulieren, btw-aangiftes en andere formaliteiten, waaronder fytosanitaire certificaten (voor de controle op schadelijke organismen) en plantenkundige inspecties.

Dat kostte vijfenhalve ton, maar het is welbesteed. Volgens de Brexit Barometer van 19 maart zijn ondernemers even goed voorbereid voor een Brexit als de Bachvereniging voor de Matthäus Passion. Het aantal ondernemers dat helemaal niet is voorbereid is gedaald van 39 naar 17 procent. Van Cadzand tot Roode­school is ondernemend Nederland tot de tanden toe bewapend als May toeslaat.

‘Friese ondernemingen hebben hun zaakjes goed voor elkaar’, kopte de Leeuwarden Courant vorige week geruststellend. Het Haarlems Dagblad berichtte: ‘Voor Florian Vree­burg gaat er geen dag voorbij zonder dat hij bezig is met de Brexit: ‘Al sinds de bekendmaking dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou treden, zijn wij ons aan het voorbereiden’, zegt de algemeen directeur van KVSA, een maritiem dienstverlener in de haven van IJmuiden.

Maar al die kennis lijkt nu onnodige ballast. Parels voor de zwijnen. Wat geen mens weet waarmee het eindigt… Het kan een no deal Brexit worden, een harde Brexit, een zachte Brexit, een superzachte Brexit, geen Brexit of een van de andere opties waarover het Lagerhuis nu ongeveer dagelijks stemt. Het kan ook jaren worden uitgesteld.

Inmiddels hebben exporteurs wel pakhuizen in Groot-Brittannië volgestouwd met Nederlandse waar, importeurs hebben dat hier gedaan met Britse producten. Er is op grote schaal aan de ict gesleuteld. Expediteurs hebben hun vrachtwagens Britse kentekenplaten gegeven of gezorgd voor andere paspoorten voor hun chauffeurs.

De hele operatie krijgt langzamerhand iets mallotigs. De voorbereiding lijkt te zijn doorgeslagen, waardoor miljoenen over de balk zijn gegooid. Ondernemers die zich op de dagelijkse beslommeringen hebben gestort in plaats van uren te hebben gestoken in de studie van Brexitscenario’s kunnen zich op de borst kloppen. De enige goede voorbereiding voor Brexit is improvisatievermogen.

Nederland heeft Brexit gezien als een rationeel besluit van een land dat denkt beter af te zijn buiten de EU. Maar het is een machtsspelletje van politici die in een soort van shakespeariaanse tragedie alleen bezig zijn elkaar beentje te lichten.

Daar heb je geen loket voor nodig. Het is beter bij kremlinologen te rade te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden