WAO-keuring steeds vaker in handen van commercie

Commerciële bedrijven worden steeds vaker ingeschakeld voor WAO-keuringen omdat de uitvoerders zelf kampen met een tekort aan keuringsartsen. Dit melden de WAO-uitvoerders en de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderscheê

AMSTERDAM

Het aantal commerciële keuringsartsen stijgt door de privatisering van de sociale zekerheid. Steeds meer artsen vertrekken bij de WAO-uitvoerders en vestigen zich als zelfstandig verzekeringsarts, of stappen over naar een arbodienst of een bureau dat nieuw werk zoekt voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Daar verdienen zij meer, en het werk is er afwisselender.

De ontwikkeling is saillant, gezien de politieke discussie over de WAO-keuring. Het kabinet wil de keuring onderbrengen in een aparte overheidsdienst. Commerciële uitvoeringsbedrijven kunnen vervolgens de uitkering uitbetalen en nieuw werk voor de gedeeltelijk arbeidsgeschikte zoeken.

Vakbeweging en werkgevers vinden dat commerciële bedrijven, onder strikt toezicht, ook de keuring kunnen doen. In de praktijk lijken zij nu al gelijk te krijgen, omdat de openbare keuringen ook al steeds vaker door commerciële artsen worden verricht.

De problemen van de WAO-uitvoerders lijken op die van de arbeidsbureaus. Die kampen met zestig vacatures voor arbeidsdeskundigen. Deze specialisten bekijken of een vacature geschikt is voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. In een jaar tijd is eenderde van de ruim tweehonderd arbeidsdeskundigen overgestapt naar commerciële bemiddelingsbureaus, omdat die beter betalen en afwisselender werk bieden.

Het Gak, de grootste uitvoerder van de WAO, benadrukt dat het inhuren van extra artsen geen gevolgen heeft voor de keuringsresultaten. 'Elke keuring gebeurt onder toezicht van een eigen keuringsarts. Alles gebeurt volgens de regels.'

De Uszo, de WAO-uitvoerder bij de overheid, erkent het probleem. 'Vooral in de Randstad en Brabant wordt getrokken aan onze artsen. Bij commerciële bureaus kunnen ze meer verdienen. Maar ook het werk is er afwisselender. Bij ons mogen ze alleen de strikt omschreven keuring verrichten', zegt de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden