'WAO houdt de mensen werkloos'

Veel mensen die een uitkering krijgen omdat ze arbeidsongeschikt zouden zijn, willen en kunnen wel degelijk werken. Falend overheidsbeleid weerhoudt ze daar nu echter van....

Van onze verslaggeefster

De OESO-landen geven twee keer zoveel geld uit aan arbeidsongeschikten als aan werklozen. Gemiddeld beslaan de uitkeringen voor arbeidsongeschikten 10 procent van het budget voor sociaal beleid. In Nederland, Noorwegen en Polen is dat 20 procent. 'De noodzaak tot hervorming is acuut', stelt de OESO.

De onderzoekers spreken van 'verbijsterende' bevindingen. Zo blijft het aantal arbeidsongeschikten in de rijke landen 'weerbarstig hoog', het vele geld dat naar reïntegratiebeleid stroomt ten spijt. In de meeste OESO-landen raken ontvangers van dit soort uitkeringen nooit meer aan het werk.

In Oostenrijk zitten 55-plussers vaker in het lokale equivalent van de WAO dan elders. Tegelijk is het percentage Oostenrijkse arbeidsongeschikten onder de 50-minners veel lager dan elders.

Noorwegen spendeert 5,5 procent van zijn bruto binnnenlands product aan de 'WAO' - ruim twaalf keer het bedrag dat naar werkloosheidsprogramma's gaat. In Nederland ligt het percentage vrouwen-in-de-WAO tussen 20 en 35 jaar drie keer hoger dan bij de mannelijke leeftijdsgenoten.

Genereuze uitkeringen waar iemand gemakkelijk voor in aanmerking kan komen, hebben een enorme invloed op het aantal arbeidsongeschikten. Dit valt te verhelpen, zeggen de onderzoekers, door het ontwerpen van individuele pakketten met revalidatietrainingen en andere beleidsmaatregelen. Zo moet de overheid arbeidsongeschikten nadrukkelijk verplichten naar werk te zoeken.

De onderzoekers bepleiten daarnaast om bedrijven die gehandicapten in dienst nemen of houden, te belonen. Ook suggereren ze uitkeringen flexibel te maken, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden