EconomieGeldvraag

Wanneer moet ik een aangetekende brief versturen?

Ik heb een abonnement voor de sportschool. Ik kan er pas na een jaar van af, met een opzegtermijn van een maand. Moet ik opzeggen per aangetekende brief?

Een deurwaarder belt aan. Beeld Julius Schrank
Een deurwaarder belt aan.Beeld Julius Schrank

Een aangetekende brief geeft een gevoel van zekerheid, maar is soms zonde van geld (8,40 euro) en moeite. Wie genoeg tijd heeft, kan een mail of brief sturen. Het is handig om van tevoren uit te zoeken aan wie de opzegging gericht moet zijn, door te kijken op de website of te bellen.

Een persoonlijke mail werkt beter dan een aan info@fitabc.nl. Stel een leesbevestiging in via het mailprogramma: zoek naar ‘opties’ onder ‘bestand’ linksboven in het scherm.

Als er geen reactie komt, kunt u na twee dagen bellen en vragen of het bericht is aangekomen. Ik noteer in zo’n geval de naam van degene die ik spreek en stuur hem een mail waarin ik nogmaals vaststel dat de opzegging een feit is. Bij sommige sportscholen moet je nog een pas of sleutel inleveren.

WhatsApp is ook een goed communicatiemiddel. Aan de twee blauwe vinkjes achter het verstuurde bericht kunt u zien of het bericht is aangekomen. Maak er een schermafbeelding van als bewijs. Maar let op: de sportschool kan schriftelijke opzegging verplicht stellen. Alleen als het abonnement per mail is afgesloten, mag je ook per mail opzeggen. Voor WhatsApp geldt hetzelfde.

Wacht niet met opzeggen tot het jaar voorbij is, want dan zit je er nog een maand langer aan vast. Zeg op voordat de elfde maand voorbij is. Ben je te laat, dan geldt de datum van opzegging. Stel het jaarabonnement loopt tot 1 juli 2018 en je zegt op 13 juli op. Dan loopt het abonnement tot 13 augustus. Je hoeft niet meer te wachten tot het eind van de maand. Dit is wettelijk geregeld en geldt dus voor alle sportscholen.

Goedkoper dan aangetekende post is de fax, die nog vooral bij gemeenten en rechtbanken gebruikt wordt. Een fax versturen kan via sommige kopieerapparaten of via pamfax.biz. Helaas, sportscholen hebben vaak geen fax meer.

Soms is een aangetekende brief wel de beste manier om iets op te zeggen. Het is riskant om een huurcontract per mail of brief op te zeggen. Het komt overigens voor dat de aangetekende brief niet wordt aangenomen, omdat de tegenpartij er niet is of vervelend wil doen. In het uiterste geval kunt u een brief laten bezorgen door een deurwaarder. Dat kost ongeveer 75 euro, maar dan is er voor de ontvanger geen ontkomen meer aan. Ook als niemand iets wilde aannemen, geldt een brief van de deurwaarder altijd als bezorgd.

U kunt bij de sportschool ook opzeggen door langs te gaan en aan de balie een getekend bewijs van opzegging te vragen. En als u er toch bent, kunt u gelijk even gaan sporten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden