Wall Street wil vanaf de zomer ruimere openingstijden

Het worden lange dagen voor de handelaren op Wall Street. De New York Stock Exchange (NYSE) heeft aangekondigd dat zij mogelijk deze zomer al wil overstappen op langere openingstijden om de concurrentie met de elektronische markten aan te kunnen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Voor de handelaren op Wall Street is het droevig nieuws. Michael Weiner van Banc One Investment Advisers is maar wat blij dat hij 's avonds de tijd heeft om eens na te denken, zonder meteen te hoeven ingrijpen. 'Als we die luxe kwijtraken, worden sommige van ons gek', zei hij tegen de Wall Street Journal.

Merrill Lynch wilde geen commentaar geven. 'Het is allemaal nog te vroeg. We moeten eerst maar zien dat het gebeurt. Maar als onze klanten willen meedoen, dan zullen we hun die mogelijkheid bieden', aldus een zegsman.

De New Yorkse beurs wilde eigenlijk pas volgend jaar op verlengde openingstijden overstappen. Volgens NYSE-directeur Richard Grasso had de beurs tijd nodig voor het 'Y2K'-monster, de computerproblemen die in het jaar 2000 verwacht worden. Bovendien wil Wall Street overschakelen naar noteringen in decimalen in plaats van breuken.

Maar Grasso zei dinsdag dat het onmogelijk is nog langer te wachten, om niet achter te blijven bij de elektronische communicatienetwerken (ECN's). Die hebben aangekondigd vanaf deze zomer 's avonds nabeurs te blijven handelen.

Wall Street opent nu om halftien 's ochtends en sluit om vier uur in de middag (tien uur 's avonds Nederlandse tijd). Een voorstel is open te gaan van vijf uur 's ochtends tot negen uur (dit zou extra concurrentie betekenen voor de Europese beurzen) en 's avonds een derde sessie in te lassen van vijf tot tien.

De Nasdaq, de voornaamste concurrent van Wall Street in de VS, wil ook vanaf deze zomer langer gaan handelen. De directie van de beurs besluit morgen over het verlengen van de openingstijden. Waarschijnlijk zullen de twee beurzen de eerste tijd alleen de handel in de meest verhandelde aandelen verlengen.

Voor de financiële wereld betekent het nog meer onzekerheid. Wat worden nu de slotkoersen van Wall Street, als de beurs om vijf uur 's middags na een uurtje rust weer opengaat? In de praktijk betekent het dat de tijdzones die nu Londen van Tokio en Wall Street scheiden, gaan verdwijnen.

Volgens specialisten is het ook maar de vraag of het wel in het belang is van de beleggers. Buiten de normale uren gaat er veel minder geld om, zodat de koersen gevoeliger worden voor fluctuaties.

'Het verspreiden van valse of misleidende informatie via chat rooms of electronische prikborden zou de prijs van een aandeel snel kunnen beïnvloeden', waarschuwde Laura Unger van de Securities and Exchange Commission, die toezicht houdt op de handel in aandelen, eerder deze maand.

Maar het was bijna onvermijdelijk dat de beurzen zouden zwichten voor de druk van e-trade, het aandelen kopen en verkopen via het Internet, dat een steeds hogere vlucht neemt. De NYSE en de Nasdaq krijgen steeds meer concurrentie van de ECN's, zoals Island en Instinet, een dochterbedrijf van Reuters. Island is nu al goed voor de handel in 15 tot 20 procent van Nasdaq-aandelen, zoals Amazon.com.

Het aantrekkelijke voor de day traders - thuishandelaren - is dat de ECN's veel lagere commissies vragen. Dat komt doordat de ECN's geen gebruik maken van tussenpersonen. De handel verloopt helemaal via de computer, die zelf een koper bij de vraagprijs uitzoekt. Is die er niet, dan gaat de transactie niet door.

Bovendien kunnen de klanten van Instinet en Island nu al buiten de openingsuren van de beurs handelen. Island was van plan zijn computers deze zomer nog een aantal extra uren open te stellen voor zijn klanten.

Volgens sommige deskundigen is de concurrentie van de ECN's zo gevaarlijk voor de beurzen dat de NYSE en Nasdaq mogelijk wel eens een fusie zullen moeten aangaan om te overleven. Maar de NYSE is bezig met een andere strategie. Het praat met de ECN's over de vorming van een super-ECN, een volledig computergestuurd handelssysteem.

Sommige specialisten denken dat het gevaar van de ECN's wordt overdreven. Tot nog toe hebben die geprofiteerd van een aandelen-boom. Maar wat zal er gebeuren als de markt inzakt en het een stuk riskanter wordt om te handelen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden