Wall Street sluit week met winst af

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De Amerikaanse effectenbeurs heeft de handelsweek met winst afgesloten. Ondanks de vrees voor een renteverhoging beleefde Wall Street op de laatste handelsdag van de week een kleine opleving.

Over de hele week gezien haalde de Dow-Jonesindex een winst van ruim 1 procent, grotendeels dankzij de sterk gedaalde olieprijs.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag met 0,3 procent winst. De graadmeter van de hoofdfondsen op Wall Street noteerde 35,86 punten hoger op 10.919,21 punten. De breed samengestelde S&P-500-index won ook 0,3 procent en noteerde 3,12 punten in de plus op 1266,90 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg met eenzelfde percentage. De graadmeter kreeg er 6,01 punten bij op 2261,88 punten.

Olieprijs

De olieprijs zakte vrijdag naar een nieuw dieptepunt en eindigde op 61,84 dollar per vat (159 liter). De afgelopen week is olie 5,4 procent goedkoper geworden. Handelaren sluiten minder leveringscontracten af nu blijkt dat de Amerikaanse olie- en gasvoorraden goed op peil zijn. En de zorgen over een mogelijke boycot van het olierijke Iran, vanwege het omstreden kernbeleid, lijken afgenomen. Ook wordt er dit jaar minder olie verbruikt, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De nieuwe cijfers over de Amerikaanse handelsbalans herinnerden investeerders vrijdag aan de zwakte van de VS. Het handelstekort bedroeg in het afgelopen jaar 725,8 miljard dollar. Het tekort steeg met 17,5 procent vergeleken met het tekort in het jaar ervoor van 617,6 miljard dollar.

Het handelstekort is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de invoer van olie tegen aanmerkelijk hogere prijzen dan in 2004. Ook de forse importgroei van producten uit China droeg bij aan het tekort in 2005.

Hogere rente

Er heerste aan het einde van de week alom angst voor een renteverhoging. Donderdag had een hoge functionaris van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, verdere rentestijgingen al niet uitgesloten. Vrijdag speculeerde ook de vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB), Lucas Papademos, op een renteverhoging in maart. Een hogere rente is slecht voor de vraag naar aandelen. Bovendien maakt een renteverhoging de munt duurder, wat slecht is voor de export.

Verizon ging aan kop in de Dow-Jonesindex met een winst van 1,6 procent. Het telecombedrijf werd gevolgd door Intel met een winst van 1,4 procent. Zwaargewicht Exxon Mobil verloor als gevolg van de dalende olieprijs 0,8 procent. Pfizer sloot de Dow-Jonesindex met een verlies van 2,5 procent. Het farmacieconcern maakte vrijdag een teleurstellende verwachting bekend.

Atari

Het Nasdaq-fonds Atari daalde scherp met 18,2 procent nadat het een onverwacht kwartaalverlies bekendmaakte. De legendarische fabrikant van computerspelletjes maakt zich zorgen over het eigen voortbestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden