Wall Street sluit week met verlies af

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York hebben vrijdag ondanks meevallende macrocijfers de week met verlies afgesloten. Na een lagere opening gingen de beurzen de eerste paar uur nog aarzelend omhoog. Maar lang konden zij de winst niet vasthouden. De oliemaatschappijen en de banken trokken de beurzen naar beneden.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot op 8268,64 punten. Dat is 0,8 procent of 62,68 punten lager. De breed samengestelde S&P daalde met 1,1 procent tot 882,88 punten, een verlies van 10,19 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,5 procent naar beneden en kwam op 1680 punten, een verlies van 9,07 punten.

Toch waren er gunstige signalen en die deden in de eerste uren de beurzen dan ook iets stijgen. Het consumentenvertrouwen steeg iets sterker dan verwacht en bereikte vrijdag het hoogste niveau sinds vorig jaar september. De industriële productie in de Verenigde Staten daalde in april met 0,5 procent en dat was iets minder dan analisten hadden gedacht. De consumentenprijzen bleven in april gelijk, wat enkele analisten ,,bemoedigend'' noemden.

Olieprijzen

Maar de olieprijzen, die dinsdag nog voor het eerst sinds maanden boven de 60 dollar per vat uitkwamen, waren vrijdag weer gedaald tot 58 dollar. De slechte cijfers over de Europese economie deden de hoop op een snelle toename van de vraag naar olie teniet.

Dat had zijn invloed op de aandelen van de oliemaatschappijen. Chevron verloor krap 2 procent en ExxonMobil liep ongeveer 0,5 procent terug. Ook de aandelen van banken, die donderdag net weer wat waren gestegen, zakten vrijdag weer in. Zo verloor JPMorgan Chase 1,5 procent en liep Citigroup met 2 procent terug.

Verzekeringsmaatschappijen

Verzekeringsmaatschappijen stonden in de aandacht omdat de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakte dat zeker vier maatschappijen aanspraak mogen maken op de miljarden dollars die de Amerikaans regering opzij heeft gezet om de financiële sector er weer bovenop te krijgen. Hartford Financial, een van degene die ervan profiteerden, zag het aandeel teruglopen met circa 3 procent.

Gemeten over de hele week leverde Wall Street flink in. Vorige week vrijdag sloot de Dow nog op 8574 punten, 302 hoger. De S&P stond een week geleden nog 46 punten hoger op 929 punten en de Nasdaq zakte in een week tijd van 1739 naar 1678, 59 punten lager.

De euro stond een uur voor sluitingstijd op 1,3493 dollar. Bij de sluiting van de beurzen in Europa stond de munt op 1,3560 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden