Wall Street sluit in mineur

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York wisten woensdag de sterke start van de handelsweek niet te prolongeren. Van de koerswinsten van dinsdag bleef niet veel meer over.

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de huizenmarkt voedde de angst onder beleggers dat de crisis op de Amerikaanse subprime-markt de algehele Amerikaanse economie negatief beïnvloedt.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 143,39 punten lager op 13.305,47 punten, een daling van 1,1 procent. De technologiebeurs Nasdaq eindigde 24,29 punten, ofwel 0,9 procent lager op 2605,95 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 17,13 punten op 1472,29 punten. Dat is een verlies van 1,1 procent ten opzichte van de slotstand van dinsdag.

Combinatie van zorgen

,,Een combinatie van zorgen over de kredietmarkten en zwakke economische data'', legt een handelaar op Wall Street de mineurstemming uit. Dinsdag maakten de Amerikaanse aandelenbeurzen na een lang weekend wegens de viering van Labor Day nog een frisse start. Aan het einde van de handel dinsdag stonden dikke plussen op de koersenborden.

Door tegenvallende macrocijfers was de stemming onder beleggers woensdag van meet af aan slecht. De publicatie later op de dag van het zogeheten Beige Book, een periodiek verslag over de stand van de Amerikaanse economie, verslechterde de sfeer. Uit het verslag blijkt dat de Amerikaanse economie blijft groeien, waardoor de kans op een renteverlaging kleiner wordt.

De koopopties op huizen in de VS zijn in juli met ruim 12 procent gedaald naar het laagste niveau sinds september 2001. ,,Het zijn data van juli, voordat de subprime-marktproblemen in augustus aan het licht kwamen, dus ik denk dat cijfers over augustus nog slechter zullen zijn'', aldus een handelaar op Wall Street.

Het gevolg was dat vooral aandelen in de financiële sector klappen kregen. Zwaargewicht Citigroup daalde 2,6 procent, Lehman Brothers moest een verlies incasseren van 3,7 procent terwijl Morgan Stanley 2,1 procent verloor.

Arbeidsmarktcijfers

Arbeidsmarktcijfers stemden beleggers ook niet vrolijk. Werkgevers in de VS hebben in augustus 38.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, de kleinste toename van de werkgelegenheid sinds juni 2003. Het cijfer viel fors lager uit dan de verwachtingen van analisten. Zij gingen in doorsnee uit van een banengroei met 83.000, de banen bij de overheid niet meegerekend.

Verder bleek uit gegevens van een gerenommeerd detacheringsbureau dat het aantal geplande ontslagen vorige maand met 85 procent is gestegen tot bijna 80.000, het hoogste niveau sinds februari. Vooral bij financiële instellingen werd fors gesnoeid in het personeel. Daar verdwenen meer dan 35.700 banen door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, waardoor veel hypotheekverstrekkers en zakelijke dienstverleners bezweken.

Behalve de algehele negatieve stemming waren er enkele fondsen die om andere redenen flink moesten inleveren. Zo verloor speelgoedfabrikant Mattel tijdens de handel 4 procent nadat het bedrijf voor de derde keer in meer dan een maand Chinees speelgoed had teruggeroepen. Aan het einde van de dag was het koersverlies weggewerkt.

Averij

Het aandeel van Amerika's grootste 'warenhuisclub' Costco Wholesale liep flinke averij op omdat de verkopen in augustus veel minder hard zijn stegen dan analisten hadden verwacht. Klanten van Costco hebben een jaarabonnement waarmee ze kunnen winkelen in zaken variërend van supermarkten tot juweliers. Het aandeel verloor dik 4 procent.

Op de valutamarkt betaalden handelaren 1,3657 dollar voor een euro. Bij het slot van de Europese beurzen was de euro 1,3666 dollar waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden