Wall Street sluit handelsweek positief af

NEW YORK (ANP) - De aandelenhandel op Wall Street kwam vrijdag de dip van donderdag te boven en sloot de handelsweek goedgeluimd af. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de beter dan verwachte kwartaalresultaten van de softwaremaker Oracle.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 53,49 punten hoger op een stand van 13.820,19 punten. Dat betekent een winst van 0,4 procent. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde een slotstand van 1525,75 punten, een stijging van 7 punten ofwel 0,5 procent. Technologiebeurs Nasdaq ging met eindigde 16,93 punten hoger op 2671,22 punten. Dat is een winst van 0,6 procent.

De aandelenmarkten in New York hadden donderdag nog een stapje terug gedaan. Dat had vooral te maken met de dure olie, de zwakke dollar en de toenemende bezorgdheid over de inflatie in de Verenigde Staten. Volgens Amerikaanse handelaren bleven beleggers vrijdag echter waakzaam vanwege deze factoren.

Zwakke dollar

De inflatie dreigt door de lage stand van de dollar op te lopen, omdat Amerikanen meer moeten betalen voor importproducten. Amerikaanse bedrijven die veel exporteren hebben juist baat bij een zwakke dollar.

De kwartaalcijfers van Oracle werden goed ontvangen door de beleggers. Bovendien kwam de Amerikaanse zakenbank Citigroup met een koersdoelverhoging voor de softwaremaker. Het aandeel sloot 4,4 procent hoger en had de hele dag een positief effect op de rest van de technologiesector.

Texas Instruments

Het aandeel van Texas Instruments steeg met 2,4 procent, nadat de chipproducent bekend had gemaakt voor 5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Bovendien meldde het bedrijf dat het een hoger dividend gaat uitkeren.

Google was met een winst van 1,3 procent ook een opvallende stijger. Het bedrijf van de internetzoekmachine diende bij de Europese mededingingsautoriteiten vrijdag een verzoek in voor de overname van DoubleClick, een bureau dat zich bezighoudt met advertenties op het internet.

Yahoo

Meteen kwam rivaal Yahoo in verzet. Samen met softwaregigant Microsoft en telecomconcern AT&T is Yahoo bang voor een te dominante positie van Google op de advertentiemarkt via internet. Yahoo ging met 3 procent omhoog. Microsoft en AT&T wonnen in de Dow respectievelijk 0,7 en 1,2 procent.

Nike rapporteerde een hoger dan verwachte kwartaalwinst. 's Werelds grootste producent van sportschoenen en sportkleding had, net als Oracle, een groot deel van de handelsdag een positieve invloed op de stemming in New York. Volgens een analist in New York houdt de onderneming zich goed staande op de Amerikaanse markt voor sportschoenen. Nike was eerst aan de winnende hand op de beurs, maar sloot om onduidelijke redenen toch met 1,8 procent in de min.

Dure olie

Doe-het-zelf-keten Home Depot was opnieuw de sterkste daler in de Dow. Het aandeel incasseerde een verlies van 2,4 procent. Home Depot zette een neergaande lijn in, nadat woensdag bekend werd gemaakt dat het aantal in aanbouw genomen huizen was gedaald.

Energieconcerns profiteerden van de dure olie. 's Werelds grootste oliemaatschappij Exxon Mobil won 0,2 procent. Branchegenoten ConocoPhilips en Chevron stegen respectievelijk met 0,6 en 0,7 procent.

De euro was na sluiting van Wall Street 1,4090 dollar waard. Bij het slot van de Europes beurzen kostte de Europese munt 1,4080 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden