Wall Street schommelt na renteverlaging

De beurzen op Wall Street bewogen woensdag scherp heen en weer, nadat de Federal Reserve de rente zoals verwacht met 50 basispunten verlaagde tot 1 procent. Na een in eerste instantie positieve reactie op de toelichting op het rentebesluit, kwamen de Dow en S&P 500 op het laatste moment nog in het rood terecht.

ANP

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,8 procent (74,16 punten) lager op 8990,96 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,1 procent (10,43 punten) bij een stand van 930,08 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,5 procent (7,74 punten) hoger op 1657,21 punten.

De Federal Reserve wilde met de tweede renteverlaging in een maand tijd de economie aanzwengelen. De rente staat nu op 1 procent, gelijk aan het laagste tarief dat ooit werd gesteld. De laatste keer dat de rente naar 1 procent werd gebracht was in juni 2004.

De Fed gaf een uitgebreidere toelichting op het besluit dan gebruikelijk, waarin het wees op het afgenomen consumentenvertrouwen en het effect van de financiële crisis op leningen.

‘Een lezer van de verklaring die niet weet dat de rente al tot 1 procent gereduceerd is, zou denken dat de Fed seinde op verdere renteverlagingen. Het geeft vertrouwen dat de Fed al haar pijlen blijft inzetten op de financiële crisis en de economie’, zei een Amerikaanse handelaar.

Dinsdag beleefde Wall Street de op één na sterkste stijging in punten ooit. Koopjesjagers dreven de aandelen omhoog en kochten vooral zwaar getroffen aandelen in de telecom- en energiesector. Ook op de Europese en Aziatische beurzen was sprake van sterk herstel.

In de gesprekken tussen de autoproducenten General Motors en investeringsmaatschappij Cerberus over een fusie tussen GM en Chrysler zijn de grootste hordes genomen, meldden anonieme bronnen woensdag tegenover persbureau Reuters. Cerberus nam Chrysler vorig jaar over van het Duitse Daimler. General Motors steeg met 8,2 procent op het nieuws.

De producent van navigatiesystemen Garmin won 2,4 procent. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere nettowinst dan analisten hadden verwacht. Het volgde echter ook concurrent TomTom met een verlaging van de winstverwachting voor dit jaar. Het was al de tweede keer dit jaar dat Garmin een winstwaarschuwing gaf.

De euro noteerde een stand van 1,2940 dollar tegen 1,2915 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijs steeg met 8,6 procent tot 68,20 dollar per vat.

Europa
De belangrijkste Europese beurzen maakten woensdag een grote sprong omhoog. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente zou verlagen om de kwakkelende economie te ondersteunen, wakkerde de kooplust bij beleggers aan.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam besloot de handel met een winst van 21,62 punten (9,1 procent) op 259,58 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 5,4 procent tot 353,06 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs stegen 7,1 en 9,2 procent.

De DAX in Frankfurt viel uit de toon met een daling van 0,3 procent. Dat kwam door een scherpe koersdaling (45 procent) van Volkswagen. Speculatieve handel in het aandeel van de autobouwer had eerder deze week juist een koersexplosie veroorzaakt.

Beleggers namen woensdag alvast een voorschot op het Amerikaanse rentebesluit dat na sluiting van de beurs zou worden genomen.

Veel beurskenners vrezen dat de opleving van de beurzen van tijdelijke aard is. ‘Je ziet altijd dat als de markten een tijd lang zo hard naar beneden komen, beleggers op zoek gaan naar een strohalm om weer in te stappen’, zei analist Michel van der Stee van Van Lanschot. ‘Maar structureel is er geen reden om positief te zijn.’

Het Damrak kreeg een extra prikkel door een meevallend kwartaalrapport van chemieconcern AkzoNobel. Het aandeel won ruim 20 procent. Ook ArcelorMittal was in trek, mede dankzij een verhoging van de winstverwachting door de Japanse concurrent Nippon Steel. Het staalconcern steeg 11,8 procent.

ING ging 13,5 procent omhoog. Het fonds, geplaagd door zorgen over de financiële positie, staat nog altijd een slordige 75 procent lager dan aan het begin van het jaar. Aegon (plus 3,5 procent) herstelde iets van de forse klappen van de afgelopen tijd. De verzekeraar ging dinsdag nog hard onderuit op de beurs, ondanks een kapitaalinjectie van de overheid van 3 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden