Wall Street optimistisch over reddingsplan

NEW YORK (ANP) - Wall Street reageerde donderdag opgetogen op berichten dat de Republikeinen en Democraten een compromis zouden hebben gesloten over de redding van de financiële sector. De koersen gingen over een breed front sterk omhoog.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 196,89 punten hoger op 11.022,06 punten, een winst van 1,8 procent. De breder samengestelde S&P 500 noteerde met eindstand van 1209,18 punten een winst van 2 procent (23,31 punten). Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde op 2186,57 punten, een winst van 1,4 procent (30,89 punten).

De koersen veerden sterk op nadat senator Christopher Dodd van de Democraten aankondigde dat een compromis was bereikt. Aan het slot van de handel was echter nog altijd niet definitief duidelijk of beide partijen in het Congres instemden met het compromis. Zo gaven verschillende toonaangevende Republikeinen al snel na de mededeling van Dodd aan dat zij nog met geen enkel plan hadden ingestemd.

Stijgers

De dans op Wall Street werd geleid door de financiële fondsen. JPMorgan Chase en Morgan Stanley gingen met ruim 7 en 9 procent omhoog, Bank of America kreeg er 3,9 procent bij en Citigroup, de grote verliezer van woensdag, noteerde 2,4 procent hoger. Hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac gingen met ruim 12 en 7 procent omhoog.

Washington Mutual was daarentegen de grootste verliezer van de S&P 500. De Amerikaanse bank moet volgens berichten in de media op zoek moeten naar nieuwe financiers nu gevestigde banken aarzelen over een eventuele overname. Het aandeel Washington Mutual ging met ruim 25 procent onderuit.

Winstwaarschuwing General Electric

Ondanks een nieuwe winstwaarschuwing ging het aandeel van het industriële concern General Electric met 4,4 procent omhoog. De industriële reus, een belangrijke graadmeter voor de stand van de Amerikaanse economie, stelde vanwege de ,,ongekende zwakte en onrust op de markt voor financiële dienstverlening'' de winstverwachting voor de tweede keer dit jaar naar beneden bij.

Het vertrouwen dat het een bezwering van de financiële crisis een recessie van de Amerikaanse economie kan voorkomen zette ook andere industriële concerns en detailhandelaren in de plus. Het aandeel Caterpillar ging 0,4 procent omhoog, doe-het-zelfketen Home Depot en supermarktconcern Wal Mart stegen met respectievelijk ruim 3 en 2 procent.

Olieprijs

De prijs van een vat olie (159 liter) ging met 1,7 procent omhoog tot 107,57 dollar. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil profiteerden met koerswinsten van 2,6 en 3,4 procent.

De euro noteerde aan het einde van de handel op Wall Street 1,4625 dollar, tegenover 1,4675 dollar aan het slot de handelsdag op de Europese beurzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden