Wall Street onder druk van winstnemingen

NEW YORK (ANP) - Wall Street is vrijdag onder druk van winstnemingen, de zwakke dollar en de hoge olieprijs negatief gesloten. Een reeks meevallende macrocijfers gaf geen steun aan de aandelenhandel.

De Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig hoofdfondsen sloot op een stand van 13.895,63 punten. Dat was een verlies van 17,31 punten ofwel 0,1 procent. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde op 1526,75 punten, een daling van 4,63 punten ofwel 0,3 procent. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 8,09 punten lager op 2701,50 punten. Dat betekende een verlies van 0,3 procent.

Meevallende inflatiecijfers, gestegen consumentenuitgaven en andere macrocijfers waren voor beleggers geen prikkel om in aandelen te stappen. Door de positieve data werd volgens handelaren de kans kleiner dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente verder gaat verlagen. Een renteverlaging maakt het voor beleggers doorgaans interessanter om in aandelen te stappen.

Hoge energieprijzen

Op de laatste handelsdag van dit kwartaal groeide volgens handelaren de onrust als gevolg van de hoge energieprijzen, ook al begon de olieprijs te dalen. De prijs per vat ruwe Amerikaanse olie daalde op de oliemarkt in New York met 1,5 procent tot 81,68 dollar. 's Werelds grootste oliebedrijf Exxon Mobil, een zwaargewicht in de Dow, verloor daardoor 0,4 procent. Branchegenoot Chevron ging juist met 0,1 procent omhoog. ConocoPhilips noteerde een min van 0,2 procent.

Door de goedkope dollar zaten bedrijven die veel exporteren duidelijk in de lift. In de Dow was machinefabrikant Caterpillar met 1,2 procent de sterkste stijger. Ook machinebouwer Honeywell deed met een winst van 0,5 procent goede zaken.

Farmaceuten

Niet in trek waren in doorsnee financiële concerns, farmaceuten en technologieaandelen. Ze waren de afgelopen handelssessies juist met een opmars bezig, maar beleggers besloten hun winst te nemen. Farmaceutisch concern Pfizer was bij de hoofdfondsen met 1,3 procent de grootste verliezer. Branchegenoot Merck & Co moest 1,2 procent inleveren. De grootste computerfabrikant ter wereld Hewlett-Packard verloor 1 procent. In de Nasdaq zette technologiebedrijf Apple druk op de ketel door een verlies met 0,7 procent.

General Motors behoorde met een winst van 0,7 procent tot de sterkere stijgers bij de hoofdfondsen. De autofabrikant heeft een ,,historisch'' contract gesloten met de belangrijkste vakbond voor de autoindustrie United Auto Workers (UAW). Als dat akkoord door de leden van de bond wordt goedgekeurd, dan kan dit General Motors een besparing van 3 miljard dollar per jaar opleveren. Beide partijen konden het weken niet eens worden over de ziektekosten die werknemers vergoed krijgen. Eerder deze week brak daardoor een staking uit.

Opvallende stijger

Een opvallende stijger op Wall Street was de maker van netwerken 3Com. Het aandeel schoot met ruim 34 procent omhoog, nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat het door de durfkapitalist Bain Capital Partners en China's grootste producent van telecomapparatuur Huawei Technologies wordt overgenomen. Met de deal is 2,2 miljard dollar gemoeid.

Na het slot van Wall Street was de euro 1,4260 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen moest voor de Europese munt 1,4230 dollar worden betaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden