Wall Street nerveus om rentebesluit

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York lieten dinsdag een wisselend beeld zien. Beleggers gedroegen zich nerveus in de aanloop van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag.

Lagere grondstofprijzen leidden tot voorzichtig optimisme, maar tegenvallende macrocijfers deden dit effect deels teniet.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een verlies van 0,3 procent (39,81 punten) op 12.831,94 punten. De breed samengestelde S&P daalde met 0,4 procent (5,42 punten) naar 1395,61 punten. De techbeurs Nasdaq sloot daarentegen 0,1 procent (1,7 punten) in de plus op 2420,00 punten.

Renteverlaging

Een tegenvallend rapport over het consumentenvertrouwen drukte de stemming. Het consumentenvertrouwen kwam in april uit op 62,3 punten, de laagste stand in vijf jaar. Andere data wezen erop dat steeds meer Amerikaanse huiseigenaren in de problemen raken doordat ze achterlopen op hun hypotheekaflossing, waardoor de angst voor een recessie toeneemt.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken verlaagt woensdag waarschijnlijk de rente met een kwart procentpunt tot 2 procent. Daarnaast zal de Fed waarschijnlijk een signaal geven dat de renteverlagingen tot een eind gekomen zijn.

Positieve verrassing

,,Als ze de rente niet verlagen, zal dat een positieve verrassing zijn'', zegt een Amerikaanse econoom. ,,Dat betekent namelijk dat de Fed de economie ziet verbeteren.'' Als de bank daarentegen de rente met 50 basispunten verlaagt en geen signaal geeft dat er een eind komt aan de renteverlagingen, is dat een negatieve verrassing. De economie heeft dan blijkbaar nog extra steun nodig.

Een signaal dat het rentebeleid van de Fed zal veranderen, kan ook effect hebben op de koers van de dollar. Door de serie grootscheepse renteverlagingen in de Verenigde Staten, daalde de dollar in waarde. Dit had ook effect op de grondstofprijzen, zoals die van olie. De recordprijzen van grondstoffen zijn mede gedreven door de zwakke dollar.

Stijgende dollar

In de aanloop naar het rentebesluit, steeg de dollar dinsdag in waarde. De euro noteerde 1,5566 dollar tegen 1,5605 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Grondstofprijzen daalden daarentegen sterk. Een vat ruwe olie daalde op de markt in New York met bijna 3 dollar tot 115,33 dollar.

De lagere olieprijs werd ook veroorzaakt door het beëindigen van een staking in Schotland. Door een staking onder 1200 werknemers van de Grangemouth-raffinaderij lag de productie van zeventig booreilanden in de Noordzee grotendeels stil.

Lagere olieprijs

Detailhandelaren en transportbedrijven profiteerden van de lagere olieprijs. Supermarktketen Wal-Mart steeg met 2,3 procent en pakketbezorger FedEx steeg met 2 procent.

Medicijnmaker Merck ging met ruim 10 procent onderuit, nadat de gezondheidsautoriteiten voorlopig goedkeuring weigerden voor een belangrijk nieuw cholesterolmedicijn. Merck geldt als een zwaargewicht in de farmaceutische industrie.

Creditcardmaatschappij Visa presenteerde maandag nabeurs een flinke stijging in de kwartaalwinst. Het aandeel daalde echter in eerste instantie, omdat beleggers schrokken van opmerkingen van het bestuur van Visa dat de verslechterde economie de resultaten later dit jaar kan drukken. Later stond het aandeel echter bijna 7 procent in de plus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden