Wall Street houdt zich gedeisd en wacht op cijfers

Wall Street hield zich donderdag gedeisd, in afwachting van een speech van Fed-president Alan Greenspan en de werkloosheidscijfers voor de maand april die vandaag, vrijdag, gepubliceerd worden....

Van onze verslaggever

Een andere relevante indicatie voor de Amerikaanse economie werd donderdag bekend. De arbeidsproductiviteit is in het eerste kwartaal van dit jaar minder snel gestegen, terwijl de arbeidskosten wel zijn toegenomen.

Toch vallen de productiviteitscijfers uit Washington niet tegen, oordelen deskundigen. De statistieken 'laten nog steeds een stijgende trend zien die indrukwekkend is', zei een econoom van de Bank of Montreal in Toronto.

Wall Street keek niet alleen uit naar de productiviteitscijfers die stijgende loonkosten aangaven, maar ook naar de toespraak die Alan Greenspan donderdag hield. De president van de Fed, het stelsel van centrale banken, begon om 9.25 uur lokale tijd, vijf minuten voor opening van de beurshandel op Wall Street, aan een toespraak. 'Ik denk dat de markten zullen zeggen: oké meneer Greenspan, geef ons het groene licht en zeg ons dat u de rentetarieven met 50 basispunten gaat verhogen', aldus een analist.

Greenspan gaf echter niet meer dan een paar voorzichtige hints. Pas op 16 mei vergadert de Amerikaanse centrale bank over de rente. Daarbij zal de Fed ongetwijfeld kijken naar de cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag worden gepubliceerd.

In New York begon de handel daarom rustig. De Dow Jones-index en de Nasdaq stonden een groot deel van de dag op verlies. Bij het sloot was de Dow 67,01 punten kwijtgeraakt op 10.413,12, terwijl de Nasdaq 13,45 verdiende op 3720,76.

Beleggers in de detailhandel keken uit naar de verkoopcijfers in april. Die stegen met 7,9 procent, dus minder dan de verwachte 9,procent. De tegenvallende verkoopresultaten worden geweten aan het slechte weer in april. Van bedrijf tot bedrijf verschillen de successen echter - K-Mart en Gap hadden teleurstellende verkoopresultaten, Wal-Mart en Talbots deden het veel beter. 'Je moet als investeerder veel meer onderscheid maken in de detailhandel', zei een analist.

Door de vrees op een renteverhoging stonden de financiële waarden fors onder druk. JP Morgan verloor in de loop van de handel ruim 3,dollar op 12,81; Citigroup verloor ruim 1 dollar op 58,94.

UITSTEL Deutsche Börse stelt haar geplande beursgang uit tot volgend jaar. Het plan was dat de in Frankfurt gevestigde beurs in het tweede kwartaal als Euroboard een notering zou krijgen. Wegens de voorgenomen fusie met de Londense beurs tot iX, besloten de Duitsers tot uitstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden