Wall Street hard onderuit door Bear Stearns

NEW YORK (ANP) - Beleggers op de Amerikaanse effectenbeurzen zijn vrijdag flink geschrokken van het nieuws dat de zakenbank Bear Stearns met liquiditeitsproblemen kampt. De bank kondigde aan een noodkrediet te hebben gekregen. Op Wall Street doken de graadmeters fors in het rood.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde met nog een goed halfuur te gaan een verlies van 2,2 procent op 11.877 punten, na eerder op een min van ruim 2,5 procent te hebben gestaan. De breder samengestelde S&P 500-index ging 2,7 procent achteruit tot 1280 punten. De technnologiegraadmeter Nasdaq daalde 2,8 procent tot 2200 punten.

Bear Stearns zag na zijn onheilstijding ruim 43 procent van zijn beurswaarde verdampen. De Federal Reserve in de staat New York en branchegenoot JPMorgan Chase verstrekken de bank een noodkrediet, een dag nadat het bedrijf geruchten over zijn zwakke kaspositie van de hand had gewezen. De mededeling versterkte de zorg onder beleggers dat de wereldwijde crisis op de kredietmarkt nog lang niet is uitgeraasd.

Lehman Brothers

Andere financiële waarden kregen eveneens een tik. Vooral Lehman Brothers, dat volgens analisten direct geraakt wordt door de problemen bij Bear Stearns, moest het ontgelden met een min van ruim 14 procent. In de Dow daalde Citigroup 6,3 procent, Bank of America 3,7 procent en JPMorgan Chase 3,8 procent. Morgan Stanley en Goldman Sachs verloren 5,2 en 5,3 procent.

De dag was nog positief begonnen met dank aan een meevallend inflatiecijfer. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleven vorige maand stabiel, terwijl analisten in doorsnee op een stijging rekenden. Beleggers gaan ervan uit dat nu de kans dat de Fed volgende week de rente verlaagt om verdere steun de geven aan de kwakkelende economie, is toegenomen.

Zakkende olieprijs

De koersenborden kleurden in de middaghandel evenwel dieprood. Behalve de financiële fondsen waren autobouwer General Motors en bouwmarktenketen Home Depot de grote verliezers met koersdalingen van respectievelijk 5,6 en 3,5 procent. In de Nasdaq bungelde luchtvaartmaatschappij United Airlines onderaan. Het bedrijf ziet zich gedwongen zijn tarieven te verhogen om de hoge brandstofrekening te compenseren en verloor 7,9 procent.

De olieprijs zakte vrijdag iets terug. Voor het eerst deze week werd geen nieuw record gevestigd. Een vat van 159 liter kostte vrijdag op de termijnmarkt in New York circa 110 dollar. De oliebedrijven ExxonMobil (min 2 procent), Chevron (min 2,6 procent) en ConocoPhillips (min 1,2 procent) daalden dan ook.

Boeing

De enige stijger onder de hoofdfondsen in New York was Boeing. Het vliegtuigbouwconcern kreeg een opwaardering van het effectenkantoor Morgan Stanley en klom 2,3 procent. Het aandeel was de afgelopen weken flink weggezakt nadat Boeing een miljardenopdracht van de Amerikaanse strijdkrachten aan zich voorbij had zien gaan.

De euro zette zijn opmars vrijdagavond voort, extra gesteund door speculaties op een renteverlaging in de VS, en noteerde een koers van 1,5650 dollar. Tijdens de handel bereikte de euro een piek van 1,5688 dollar, een nieuw record. Bij het slot van de Europese beurzen was de munt nog 1,5620 dollar waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden