Wall Street boekt tweede dag op rij verlies

NEW YORK (ANP) - Naarmate de handel op de Amerikaanse effectenbeurzen dinsdag vorderde, namen de verliezen toe. De beurzen openden nog met kleine plusjes nadat maandag al aanzienlijke verliezen waren geboekt, maar de plusjes sloegen al snel om in verliezen.

Handelaren kregen te maken met verschillende economische data waardoor de gedachte dat het zo'n vaart niet loopt met het economisch herstel werd gevoed. De Dow-Jonesindex sloot op een stand van 8504,67 punten. Dat is 1,25 procent of 107,46 punten lager dan het slot van maandag. Technologiebeurs Nasdaq leverde 1,11 procent in op 1796,18 punten, een verlies van 20,20 punten. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 1,27 procent of 11,75 punten in tot een stand van 911,97 punten.

Positieve signalen kwamen van de cijfers over de in aanbouw genomen nieuwe huizen in de Verenigde Staten. Dat aantal steeg in de maand mei met 17,2 procent ten opzichte van een maand eerder. Daar moet bij aangetekend worden dat het cijfer in april historisch laag was. Toch was het nieuwe cijfer dat dinsdag naar buiten kwam veel beter dan analisten hadden verwacht, zij gingen uit van een daling.

Cijfer over stijging producentenprijzen

Ook het cijfer over de stijging van de producentenprijzen viel met 0,2 procent mee. Een Fed-rapport over de bezettingsgraad van de Amerikaanse fabrieken in de maand mei viel juist weer tegen. Die belandde met een bezetting van 68,3 procent op het laagste niveau sinds 1967, het eerste jaar waarin het cijfer werd gemeten. ,,Dit bevestigt niet dat er sprake is van een ommekeer'', zei een analist. ,,We krijgen een berg aan wisselende berichten over ons heen. Om echt omhoog te kunnen gaan moeten de signalen duidelijker zijn.''

Met twee dagen van verliezen op rij begint de vrees te komen dat de weg omhoog voor de beurzen weer voorbij is. Nadat de S&P 500-index drie maanden op rij in totaal met 40 procent klom vanaf het laagste punt in twaalf jaar zijn nu bewijzen nodig dat het echt beter gaat om de weg omhoog voort te zetten. ,,We zijn 40 procent omhoog van het dieptepunt, maar we zitten ook nog 40 procent verwijderd van het hoogtepunt. De markt staat nu op een keerpunt.''

Best Buy

's Werelds grootste elektronicaketen Best Buy kwam dinsdag met kwartaalcijfers die op zich niet tegenvielen. Maar de autonome omzetgroei stelde wel teleur waarop het aandeel 7 procent inleverde. Consumenten blijken nog niet bereid meer geld uit te geven.

Op de valutamarkt werd voor de euro 1,3837 dollar betaald. Bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag kostte een euro 1,3885 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden