Wall Street besmet met Microsoft-virus

NEW YORK (ANP) - Tegenvallende resulaten van softwaregigant Microsoft trokken donderdag een wissel op met name de Dow-Jonesindex en technologiegraadmeter Nasdaq. Berichten over een verdere verslechtering van de huizenmarkt zetten Wall Street verder onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 1,3 procent lager op 8122,80 punten. De bredere georiënteerde S&P 500-index daalde 1,5 procent tot 827,50 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 2,8 procent op 1465,49 punten.

Microsoft verraste beleggers voorbeurs met een een winstdaling van 11 procent in het tweede kwartaal tot 4,17 miljard dollar. Het bedrijf zei geen verdere winstvoorspellingen voor dit jaar te kunnen doen wegens de onrust op de financiele markten. Daarnaast maakte het concern bekend in de komende anderhalf jaar vijfduizend man te ontslaan. Microsoft leverde bijna 12 procent in waarmee de koers het laagste niveau sinds 1998 bereikte.

Banenreducties

Na het slot van Wall Street komen nog twee technologiebedrijven met kwartaalcijfers, internetbedrijf Google en chipmaker Applied Micro Devices (AMD). Beiden kondigden recent al banenreducties aan om de economische tegenwind het hoofd te bieden. Beleggers waren niet gerust op de komende resultaten van AMD, dat 4,3 procent lager noteerde. Google zal de marktomstandigheden naar verwachting redelijk hebben getrotseerd. Het aandeel noteerde 1 procent hoger.

Ook Bank of America had het zwaar. De bank maakte het vertrek van John Thain bekend en leverde 14,5 procent in. Thain was bestuursvoorzitter van Merrill Lynch dat eind vorig jaar werd ingelijfd door Bank of America. Het vertrek is ,,een enorme knauw voor het vertrouwen in een van Amerika's grootste banken'', aldus een handelaar in New York.

Nieuwe ontslagronde

Citigroup werd 15,3 procent lager gezet. Dat had volgens handelaren te maken met angst onder beleggers voor een nieuwe ontslagronde bij de bank. Die zorgen werden gevoed door verdere ontslagen bij de Zwitserse bank UBS, twee maanden na de aankondiging 2000 banen te schrappen bij de investeringstak. UBS is van de Europese banken het zwaarst getroffen door de kredietcrisis, die tot nu toe heeft geleid tot het ontslag van 300.000 bankiers wereldwijd waarvan 75.000 bij Citigroup.

Aan het begin van de middag, Nederlandse tijd, maakte de overheid bekend dat het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen in december met 15,5 procent daalde tot 550.000. Analisten rekenden op 610.000 woningen. Het cijfer over december is het laagst sinds de metingen begonnen in 1959.

Op de valutamarkt verloor de dollar opnieuw terrein ten opzichte van de euro. De Europese munt was 1,3005 dollar waard in vergelijking met 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden