Wal-Mart vertrekt uit Duitsland

Wal-Mart, de grootste winkelketen ter wereld, gooit in Duitsland de handdoek in de ring. De Amerikaanse keten verkoopt zijn 85 hypermarkten aan Metro....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Met de verkoop eindigt de poging van Wal-Mart om in Europa fors te expanderen. De verkochte 85 Duitse discount-hypermarkten hebben gezamenlijk een jaaromzet van ruim 2 miljard euro, maar zijn nooit winstgevend geworden, aldus het concern.

Wal-Mart, dat de Duitse winkels Wertkauf en Interspar in 1998 en 1999 kocht om in Europa voet aan de grond te krijgen, heeft in Duitsland ‘grote fouten’ gemaakt, zei het directielid Tom Coughlin in 2002 in een interview met de Volkskrant. ‘Het benoemen van Amerikaanse managers in Europese landen werkt niet. Je moet een distributienetwerk opbouwen. Daarvoor heb je relaties nodig. Lokale managers hebben die, wij hebben die in Europa nog niet. Lokale managers begrijpen de cultuur, de taal die toeleveranciers spreken. Dat moeten we voortaan anders doen.’

Het management in Duitsland is sindsdien talloze malen gewisseld, maar dit leverde niet de gedroomde verbetering van de resultaten op. Het ontbrak niet alleen aan goede relaties in de Europese retailbranche, ook kon Wal-Mart de concurrentie niet aan met de alomtegenwoordige Duitse discounters als Metro, Aldi en Lidl (die in Duitsland vele malen groter zijn dan in Nederland).

Het concern lijdt al acht jaar grote verliezen in Duitsland. Op last van de rechter – Wal-Mart weigerde zijn jaarcijfers te publiceren – maakte de directie in 2005 bekend dat het in 2001 een verlies had geboekt van 675 miljoen euro, en het jaar daarop een verlies van 184 miljoen.

De verkoop van het ‘Duitse’ Wal-Mart leidt tot een boekverlies van 1 miljard dollar (788 miljoen euro) voor belastingen over het tweede kwartaal van 2007.

Wal-Mart heeft eerder aangekondigd onrendabele winkels in Duitsland te zullen sluiten, maar de volledige terugtrekking is voor branchegenoten een verrassing. Zij vreesden eind jaren negentig een consolidatieslag.

Directeur David Wild van Wal-Mart zei in juni nog dat Duitsland na de VS en Japan de derde retailmarkt ter wereld is’. Van een terugtrekking, zei hij bij die gelegenheid, was ‘absoluut geen sprake’.

In Europa is het bedrijf nu alleen nog actief in Groot-Brittannië, waar zijn Asda-winkels eveneens marktaandeel verliezen. De discounter exploiteert verder buiten de Verenigde Staten winkels in Canada, Latijns Amerika, China en Japan. Wal-Mart boekte over 2005 een omzet van 312 miljard dollar.

Twee maanden geleden kondigde Wal-Mart aan dat het zich ook uit Zuid-Korea terugtrekt, waar het kampt met dezelfde problemen: hevige concurrentie en het ontbreken van een goed netwerk en distributiesysteem. Beleggers reageerden positief op het vertrek van de supermarkt uit Duitsland. De koers steeg met 1,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden