Waarop moet je letten bij een overstap?

Al ruim 10 procent van de bevolking heeft een nieuwe zorgverzekeraar gekozen, meldt RTL-Nieuws deze week. Ander onderzoek laat zien dat tot de helft van de Nederlanders een overstap overweegt. De speurtocht naar een nieuwe verzekering vergt doorzettingsvermogen en speurdrift. Daarom wat handreikingen voor hen die nog moeten beginnen....

Leonoor Meijer

Eerst de basisverzekering. Hierin is ongeveer 90 procent van de zorg in een ziekenhuis of bij de huisarts in Nederland geregeld. De basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlandse ingezetene. Enkele tips:

Ga goed na of je een naturapolis wilt, waarbij de zorgverzekeraar bepaalt naar welke arts of zorgverlener je kunt gaan, of liever een restitutiepolis, waarbij je zelf mag bepalen naar wie je gaat, met het risico dat je de gemaakte kosten soms niet volledig vergoed krijgt. Kijk naar de langere termijn. Nu hebben vrijwel alle 'zorgers' en ziekenhuizen contracten met de meeste verzekeraars, waardoor patienten vrijwel overal terecht kunnen. Dit kan veranderen omdat zorgverzekeraars kwaliteitseisen gaan stellen en niet langer met matig of slecht presterende artsen in zee willen gaan.

Reken goed door of een eigen risico (en daarmee een lagere prijs voor de basispremie) de moeite waard is. Het maximaal te behalen voordeel op jaarbasis is iets meer dan 260 euro bij een eigen risico van 500 euro. Eén keer een botbreuk en het voordeel is weg.

Buiten het basispakket vallen extra's als een groot deel van de tandartsenzorg voor volwassenen, de alternatieve geneeswijzen en delen van de fysiotherapie. Tips voor het kiezen van een aanvullende verzekering:

Laat offertes van verzekeraars en internetsites die vergelijkingen bieden in eerste instantie links liggen.

Inventariseer eerst voor jezelf (of voor je gezin) welke behoeften je hebt naast het basispakket.

Houd daarbij in het achterhoofd dat dit jaar vrijwel alle verzekeraars de medische toelatingstoets ook voor de aanvullende verzekeringen hebben losgelaten. Dit is waarschijnlijk een eenmalige kans om zonder screening tot 'moelijke' verzekeringen te worden toegelaten.

Denk daarom vooruit: welke risico's loop ik over tien of twintig jaar?

Ga pas wanneer de precieze verlangen op papier staan naar een, liefst onafhankelijke, website die (prijs)vergelijkingen tussen verzekeraars maakt. Kijk eerst in hoeverre je huidige verzekering aan dit lijstje voldoet.

Wees niet boos als in pakketten ook dingen zitten waaraan je geen behoefte hebt. Zoals kraamzorg, terwijl je de zestig al bent gepasseerd. Dat is uit solidariteit om de zorg betaalbaar te houden.

Pas op dat je niet onbedoeld een nieuwe verzekering afsluit, terwijl je denkt alleen een offerte aan te vragen. Het kost tijd en geld zo'n misverstand recht te zetten.

Leonoor Meijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden