Waarom zorgt een korte stroomstoring de hele dag voor overlast?

Vanochtend viel een belangrijk deel van het elektriciteitsnetwerk uit in Noord Holland. De storing was binnen een uur verholpen, maar het duurde tot kwart voor twee in de middag voor iedereen weer stroom had. Hoe kan dat?

Huib Modderkolk
Reizigers wachten voor een bomvolle trein van de NS omdat er veel treinen op dit station niet rijden vanwege een stroomstoring. Beeld anp
Reizigers wachten voor een bomvolle trein van de NS omdat er veel treinen op dit station niet rijden vanwege een stroomstoring.Beeld anp

Kortsluiting is de oorzaak van de grote stroomstoring op vrijdagochtend. Om exact kwart voor tien 's ochtends gaat het mis in het hoogspanningsstation Diemen. Door de kortsluiting bij het station van netbeheerder Tennet valt een belangrijk netgedeelte uit. Ook de back-up werkt niet. In een groot deel van Noord-Holland gaat onmiddellijk de stroom uit. Tennet heeft veertig van dit soort zogenaamde 380KV-stations, die hoogspanning leveren aan de belangrijkste verbindingen in het elektriciteitsnetwerk. Driehonderd 'lagere' stations transporteren de elektriciteit verder naar bedrijven en huishoudens. Hoe dichter bij een huishouden, hoe fijnmaziger het netwerk.

Jeroen Brouwers van Tennet zegt dat de storing relatief snel opgelost kon worden. Onder meer doordat de kortsluiting niet voor schadelijke effecten in het station zorgde. Brouwers: 'Om zes over half elf, nog geen uur na de kortsluiting, was het probleem verholpen.'

Spanning 'opbouwen'

Toch duurde het nog tot kwart voor twee in de middag voordat er bij alle mensen en bedrijven weer stroom is. Dat heeft te maken met het 'opbouwen' van de spanning op het elektriciteitsnetwerk na een storing. Brouwers: 'Je kunt niet in één keer 380 duizend Voltt op een net zetten, dan ontstaan er direct weer problemen.' Daarvoor werkt Tennet weer samen met de regionale netbeheerder Liander. Stapsgewijs brengen ze het net op spanning. Vergelijk het met wegen: als het druk is op een snelweg, ontstaan bij de op- en afritten files. En een elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn: er is evenwicht nodig tussen hoeveel stroom er opgezet wordt en hoeveel er afgenomen wordt.

De regio Noord-Holland behoort tot de grootste afnemers van elektriciteit in Nederland. Met name de ICT-sector in en rondom Amsterdam heeft de laatste jaren voor een groeiende vraag gezorgd. Het ICT-stroomverbruik in Amsterdam steeg in de periode 2010-2013 fors met 15,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Een belangrijke reden daarvoor is dat in deze regio veel datacenters zijn gevestigd, onder meer door de nabijheid van het grootste internetknooppunt ter wereld.

Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation. Beeld anp
Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation.Beeld anp

Waarschuwing

In 2007 waarschuwde Tennet door de groei van de ICT-sector voor mogelijke stroomstoringen in de toekomst als gevolg van capaciteitsproblemen. De kortsluiting van vrijdag had daar volgens de netbeheerder niets mee te maken.

Overigens viel een deel van Amsterdam buiten het getroffen gebied. Het ging onder andere om delen van Amsterdam-West, Centrum en Oost. Die maken gebruik van een ander netgedeelte, dat onder meer elektriciteit krijgt van de kolencentrale in Amsterdam-West. Begin februari was er in een deel van Noord-Holland ook al een stroomstoring. Toen zaten ruim 100 duizend huishoudens korte tijd zonder stroom.

null Beeld VKGraph
Beeld VKGraph

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden