Waarom verdient een luchtverkeersleider zo veel?
Nederland telt 225 luchtverkeersleiders, en daarvan verdient 55 procent meer dan een ministerssalaris van 144.000 euro. Waar komt dat riante salaris vandaan?
De luchtverkeersleiders dreigen naar het buitenland te verdwijnen als het kabinet de voorgenomen plannen doorzet om hun inkomen vanaf 2017 te verlagen naar een ministerssalaris, zo schrijft het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG) vandaag in een brandbrief. In omringende landen zijn de salarissen namelijk net zo hoog. Waarom is dat eigenlijk?
Eerst de feiten. De opleiding tot luchtverkeersleider duurt vier jaar en wordt betaald door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In die periode verdienen de studenten 26.500 euro. Na het afstuderen gaan ze aan de slag met een startsalaris van 75 duizend euro. Naarmate ze meer ervaring opdoen in hun vak, loopt hun salaris al snel op naar 120 duizend euro.
Topsport
Het riante salaris is volgens het VNLG gerechtvaardigd doordat luchtverkeersleiders moeten beschikken over een uniek talent. 'Je moet stressbestendig zijn, je aandacht kunnen verdelen, in teams kunnen werken en multitasken. Het belangrijkste is besluitvaardigheid. Perfectionisme kost te veel tijd. Je mag nooit game over gaan', zegt Tamar Klinkert (31) vandaag in de Volkskrant. Zij rondde de opleiding zelf in 2010 af. 'Het is topsport.'
De 225 luchtverkeersleiders in Nederland zijn niet alleen gestationeerd in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Beek en Ede. Het volgen van het luchtverkeer behelst veel meer dan alleen het volgen van groene stipjes op een radarscherm. Vertrekkende vliegtuigen van Schiphol worden door luchtverkeersleiders in de verkeerstoren door het opstijgproces gepraat.
De collega's van Schiphol Approach zijn voor de communicatie verantwoordelijk als het vliegtuig eenmaal uit het zicht van de verkeerstoren is. En op 50 kilometer afstand van de luchthaven nemen de collega's van Area Control het over. Als het vliegtuig de landsgrenzen bereikt, komt de begeleiding in handen van Eurocontrol in Beek (Limburg). In totaal komen er al zo'n 15 verschillende luchtverkeersleiders te pas aan de begeleiding van een toestel dat van Schiphol naar Parijs vliegt.
Pensioen
Het is dus een ingewikkelde baan die veel concentratie vereist. Bovendien moeten luchtverkeersleiders rekening houden met een vervroegd pensioen: momenteel ligt de pensioenleeftijd voor nieuwkomers op 60 jaar en voor de overige luchtverkeersleiders op 55. 'Dat heeft te maken met de complexiteit van de baan', licht een woordvoerder van het VNLG toe. 'Na een bepaalde leeftijd trek je het niet meer.'
Als het kabinet zijn zin krijgt en de salarissen worden gekort, dan komen huizen, auto's en andere bezittingen van luchtverkeersleiders onder druk, waarschuwt het VNLG dan ook. Hun levens zijn ingericht op het huidige salaris.