ANALYSE

Waarom Shell 64 miljard euro overheeft voor gasbedrijf

'We hebben niet te veel betaald', aldus de bestuursvoorzitter van Shell, Ben van Beurden. En de overname is niet onlogisch. Toch kwam de aankondiging voor veel experts als een verrassing.

Opslag- en verwerkingstanker Cidade de São Paulo van BG Group, die wordt ingezet in het Braziliaanse Sapinhoá veld 300 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. Per dag kan het schip 120 duizend vaten olie verwerken. Met de Braziliaanse diepzeeconcessies van BG wordt Shell de grootste buitenlandse olie-investeerder in Brazilië. Beeld BG Group
Opslag- en verwerkingstanker Cidade de São Paulo van BG Group, die wordt ingezet in het Braziliaanse Sapinhoá veld 300 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. Per dag kan het schip 120 duizend vaten olie verwerken. Met de Braziliaanse diepzeeconcessies van BG wordt Shell de grootste buitenlandse olie-investeerder in Brazilië.Beeld BG Group

Oliemaatschappij Shell wordt gaandeweg een gasbedrijf. Met de overname van British Gas Group, die woensdag werd aangekondigd, krijgt het greep op 18 procent van de wereldmarkt van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Shell was al marktleider in dit deel van de energiemarkt en zocht al langer naar strategische gasovernames om die positie te versterken.

'We keken al jaren met bewondering naar British Gas', zei algemeen directeur Ben van Beurden van Shell gisteren in Londen. De kleinere concurrent heeft onder meer grote gasbelangen in Australië en een waardevolle infrastructuur van gespecialiseerde gasleidingen en schepen. De voordelen van een overname lagen al die tijd al voor de hand. De huidige lage olieprijs, die ook de waarde van BG fors liet dalen, schiep volgens Van Beurden de beste gelegenheid.

Braziliaanse oliebelangen

Shell profileert zich al jaren met gas. Aanvankelijk omdat de winbare voorraden ervan veel groter zijn dan die van olie, maar de laatste jaren ook met verwijzing naar de lagere uitstoot van het broeikasgas CO2. Volgens een voorspelling van de voorganger van Van Beurden, Peter Voser, zou Shell in 2012 al meer gas winnen dan olie. 'Gas is de toekomt; de bewezen reserves zijn goed voor zeker 250 jaar en gasgestookte energiebedrijven sluiten perfect aan bij hernieuwbare energiebronnen', zei hij.

Een andere belangrijke prooi in de overname zijn de Braziliaanse oliebelangen van BG. Bij de presentatie van de jaarcijfers in 2014 zei de Shell-directeur in twee specifieke segmenten te willen groeien. Behalve in gas was dat in diepzee-oliewinning; niet toevallig de andere kroonjuweel van BG. Dat exploiteert samen met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras enkele succesvolle diepzee-oliebronnen.

(Tekst loopt door onder graphic)

null Beeld
Beeld

Verrassing

Met de eigen Braziliaanse diepzeeconcessies meegerekend wordt Shell de grootste buitenlandse investeerder in het land. Tegen 2020 moeten de bronnen ruim 500 duizend vaten olie per dag opleveren, 20 procent van de olieproductie van het bedrijf. De feitelijke overname van BG zal overigens pas in 2016 worden afgerond.

Hoewel niet onlogisch, kwam de aangekondigde overname voor veel experts als een verrassing. Shell heeft nog nooit een andere (middel)grote concurrent overgenomen. Het had jarenlang een complexe aandelenstructuur die grote overnames bemoeilijkte en hield zich in de jaren negentig afzijdig toen andere grote energiebedrijven op jacht gingen naar extra marktaandeel. BP nam Amoco en Arco over, terwijl wereldmarktleider Exxon Mobil annexeerde en Chevron samenging met Texaco.

Met de overname versterkt het Nederlands-Britse bedrijf nu zijn positie als tweede energiebedrijf ter wereld en wordt het gat tussen Shell en de marktleider iets kleiner. De marktwaarde van Shell (186 miljard euro) en BG (42,5 miljard) samen, is echter nog steeds aanzienlijk lager dan die van Exxon (332 miljard).

'De beste deal'

Voor de overname betaalt Shell ruim 64 miljard euro, in cash en extra aandelen. Maar die moeten de komende jaren weer snel worden teruggekocht om aandeelhouders tevreden te stellen. Om dat te kunnen te betalen verkoopt Shell de komende vier jaar voor zeker 27 miljard euro aan bezittingen.

Voor aandeelhouders van BG is het bod volgens de meeste analisten te aantrekkelijk om te weigeren. Formeel staat het bedrijf open voor een beter bod. 'Maar eerlijk gezegd vinden we dit de beste deal', zei ook bestuursvoorzitter Andrew Gould van BG Group woensdag. Of hij éérder is benaderd door Exxon, zoals veel analisten vermoeden, wilde hij niet zeggen.

(Tekst loopt door onder graphic)

null Beeld
Beeld

Belangrijke mededeling

'We hebben niet te veel betaald', zegt Van Beurden. Om de waarde van BG te bepalen zijn volgens hem de verschillende componenten van het bedrijf getaxeerd en is gekeken naar de hoeveelheid cash die ze de komende jaren kunnen genereren. In het gecombineerde bedrijf stijgt de productie met eenvijfde en nemen de bewezen olie- en gasreserves van Shell toe met 25 procent. Omdat het vaak goedkoper is om reserves te kopen dan ze zelf te exploreren, was dat een extra prikkel voor de aankoop.

Tussen neus en lippen leek van Van Beurden woensdag een belangrijke mededeling te doen over de verdere toekomst van het bedrijf. Shell gaat zich nog veel méér focussen op gas en olie- en gaswinning op diep water, waarschuwde hij. En dat zal ten koste gaan van andere grote activiteiten.

'Op enig moment in de toekomst zullen we hiervoor andere langetermijninvesteringen beëindigen.' Hij sluit geen enkele activiteit uit. Ook niet die in de omstreden Arctische concessies boven Alaska waar het bedrijf, tot ongenoegen van de milieubeweging in de VS en Europa, deze zomer met boren wil beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden