Nieuws Griekenland negatieve rente

Waarom nu zelfs Griekenland profiteert van negatieve rente

Griekenland, nog maar drie jaar geleden de paria van de financiële markten, krijgt geld toe op staatsleningen. Deze week slaagde het Griekse ministerie van Financiën erin 487,5 miljoen euro aan kortlopende leningen te plaatsen met een negatieve rente van 0,02 procent.

De centrale bank van Griekenland. Beeld AFP

Op het hoogtepunt van de crisis in juli 2012 betaalde Griekenland nog een rente van 48 procent op kortlopende schuld. Griekenland profiteert nu van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de steeds verder dalende rentetarieven op de mondiale obligatiemarkten. 

De negatieve rente geldt voor leningen met een looptijd van drie maanden. Voor tien jaar kan Griekenland tegen een historisch lage rente van 1,4 procent obligaties plaatsen. Net als in Nederland beginnen spaarders, verzekeraars en pensioenfondsen er te klagen over de dalende rente.

Obligatiestrateeg Fouad Mehadi van ABN Amro noemt het ongelooflijk dat Griekenland ‘nu al zo veel krediet heeft dat het geld toe krijgt op leningen’. ‘Het is te frappant voor woorden. Beleggers struinen markten af om ergens nog een positief rendement te krijgen.’ 

Het gaat inmiddels beter met de Griekse economie – met volgend jaar een verwachte groei van 2,4 procent – en de Griekse banken zijn gezonder. Michiel de Bruin van vermogensbeheerder Robeco zegt dat Griekenland nu ‘een bedrijfsvriendelijke regering’ heeft. ‘Maar je mag het heel spectaculair noemen. Het laat vooral zien dat beleggers in hun zoektocht naar positief rendement risico's op de koop toe nemen.’

Gemanipuleerde groeicijfers

Griekenland kwam in 2010 in grote financiële problemen toen bleek dat het land allerlei groeicijfers had gemanipuleerd. De staatsschuld bleek in werkelijkheid veel hoger te zijn dan was gemeld. Internationale beleggers raakten hun vertrouwen kwijt in het land en verkochten massaal hun obligaties. Kredietbeoordelaars verlaagden hun rating naar zo’n laag niveau dat vluchten de enige uitkomst leek. Dat leidde tot grote rentestijgingen.

Via rigide bezuinigingen probeerde de regering orde op zaken te stellen, maar daardoor belandde het land van de regen in de drup. De economie kromp tussen 2010 en 2014 met liefst een kwart. Demonstraties, onrust en politiek tumult waren het gevolg. Een ‘trojka’ van EU, ECB en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eiste verdere hervormingen in ruil voor hulp. Een ‘Grexit’ – het vertrek van Griekenland uit de eurozone en mogelijk ook de EU – hing boven de markt, maar vooral dankzij de Duitse kanselier Merkel werden steeds compromissen bereikt over reddingsprogramma’s. Pas dit jaar kon Griekenland zelf weer lenen op de financiële markt.

Niet dat Griekenland geen problemen meer heeft. Het land heeft nog een overheidsschuld van 369 miljard euro – 181 procent van het bbp – terwijl het volgens het stabiliteits- en groeipact een schuld van maximaal 60 procent van het bbp mag hebben. Het overgrote deel van die schuld zit bij de EU en het IMF, die de aflossingen en rentebetalingen deels hebben bevroren en over heel lange termijn – 60 jaar – hebben uitgesmeerd.

Lees meer over de negatieve rente en Griekenland:

Minister Hoekstra ziet weinig in verbod op negatieve rente
Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat met de banken om tafel over de lage rentes. Maar over een mogelijk hard verbod op een negatieve rente is Hoekstra vooralsnog zeer terughoudend. Dat is een ‘zeer forse ingreep in de markt, die ook nadelen kent’.

Column Peter de Waard: Zijn beleggers in negatieve rentes slimmeriken?

Partij die Griekenland in de crisis stortte, wint verkiezingen
De partij die negen jaar geleden verantwoordelijk werd gehouden voor de crisis, heeft de Griekse verkiezingen zondag met overtuigde cijfers gewonnen. De rechts-conservatieve Nieuwe Democratie (ND) behaalde bijna 40 procent van de stemmen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden