Waarom mag ik van de Belastingdienst niet meer werken?

Ik ben 60 jaar en kies vanwege ziekte voor vervroegd pensioen. De Belastingdienst wil dat ik een verklaring teken dat ik vanaf de ingangsdatum van het pensioen niet meer werk en dat ook niet van plan ben. Hoe zit dat?

2017-02-28 11:57:20 DEN HAAG - Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. ANP BART MAATBeeld ANP

Ja, dat is vreemd. De overheid wil dat iedereen zo lang mogelijk doorwerkt. U wil met pensioen en moet dan een verklaring tekenen dat u niet meer zal werken.

De Belastingdienst redeneert als volgt. U heeft ooit belastingvrij kunnen sparen voor uw pensioen. Pensioen vervangt inkomen uit arbeid. Iemand die zijn pensioen opneemt en blijft doorwerken, doet iets wat indruist tegen de fiscale regels. De fiscus spreekt dan van onzuiver pensioen. Het hele pensioentegoed wordt dan in een keer belast, met een boete erbij.

Er is ook een praktische reden dat u deze verklaring moet tekenen. Het voorkomt dat u met vervroegd pensioen gaat en vervolgens een WW-uitkering aanvraagt. Iemand met een uitkering is verplicht op zoek te gaan naar werk. U heeft een verklaring getekend dat u niet van plan bent te gaan werken en heeft dus geen recht op een uitkering waarbij u verplicht moet solliciteren.

Het klinkt allemaal heel formeel en ingewikkeld. Toch is het nu beter geregeld dan vroeger, toen de Belastingdienst heel star was. Wie eerder met pensioen ging, mocht daarnaast geen inkomsten hebben. Dat gold ook voor pensioen in deeltijd. Wie voor 40 procent vervroegd pensioneerde, mocht maximaal 60 procent blijven werken. Sinds juli 2016 zijn de regels soepeler geworden. Je mag nu geheel of deels doorwerken als je met pensioen of deeltijdpensioen gaat, op voorwaarde dat je binnen vijf jaar met AOW gaat.

Oude regels

Ligt zoals in uw geval de AOW-leeftijd nog meer dan vijf jaar weg, dan gelden de oude regels nog. Er zijn beperkingen voor deeltijdpensioen. Als u helemaal stopt, moet u die verklaring tekenen dat u niet meer zult werken.

U mag van mening veranderen en later toch weer iets gaan doen om geld mee te verdienen. De Belastingdienst heeft zwart op wit verklaard dat het pensioen daardoor niet onzuiver wordt. De verklaring verplicht u dus tot niets.

Vervroegd pensioneren kost veel geld. U kunt ook blijven werken en kiezen voor een makkelijker baantje. Dit heet demotie. Wie dat doet binnen tien jaar voor de AOW-datum, mag zelfs pensioen blijven opbouwen op basis van het oude salaris. Dat is fiscaal toegestaan. Soms is de Belastingdienst soepel.

Nog een tip: zorg bij vervroegd pensioen dat er een goed partnerpensioen is. U kunt op het moment van pensioneren een deel van het pensioen inleveren zodat de partner na uw overlijden meer partnerpensioen krijgt. Wie zijn gezondheid snel slechter ziet worden, kan zelfs het pensioen vervroegen om zo het partnerpensioen te verbeteren. Hou er rekening mee dat het drie maanden kan duren om dit te regelen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden