GeldvraagVergoeding brandschade

Waarom krijg ik zo weinig vergoed na een brand?

Ik betaal al jaren vele honderden euro’s aan verzekeringspremie, maar ik hoor toch regelmatig verontrustende verhalen over mensen die gedupeerd raken door brand. Waarom krijg je zo weinig vergoed na een brand?

Woningbrand in Overvecht, februari 2018.  Beeld Rowin Ubink
Woningbrand in Overvecht, februari 2018.Beeld Rowin Ubink

Brand is de meest voorkomende schade bij woonverzekeringen en de schade kan groot zijn. Vandaar dat het een populair onderwerp is voor gruwelverhalen op feesten en verjaardagen.

En er kan van alles fout gaan. Eerder dit jaar in Den Haag kwam een gezin op straat te staan, nadat een brand bij de buren was overgeslagen naar hun huis. De woning maakte deel uit van een Vereniging van Eigenaren. De voorzitter van die VvE was waarschijnlijk vergeten de premie te betalen, waardoor de woonverzekering was verlopen. Geen dekking dus.

Ik vind het dubieus dat zo’n verzekering kan worden stopgezet wegens wanbetaling. Andere ondernemers moeten een incassobureau inschakelen om betaald te krijgen, maar verzekeraars hebben een zwaarder sanctiemiddel. Binnen dertig dagen betalen, anders ben je niet meer verzekerd. Let er dus goed op of de verzekering wel geldig is.

Woonverzekeringen zijn een verzamelnaam voor opstal- en inboedelverzekeringen. Vaak sluit je die samen af, maar de VvE heeft meestal alleen een opstalverzekering die de schade aan het gebouw dekt. Voor de inboedel moeten huiseigenaren en huurders zelf een verzekering afsluiten. Vorig jaar raakte in een appartementencomplex in Vlaardingen een dak in brand door vuurwerk. De huurders hadden bijna drie maanden vervangende woonruimte nodig. Dat kregen ze alleen vergoed als ze een inboedelverzekering hadden.

Voorkom verrassingen: gebruik een verloren uurtje dit weekend om via internet de verzekeringskaart van uw verzekeringen op te zoeken. Daar staat op vermeld wat er precies wel en niet gedekt is. Via zo’n kaart kan u ook doorklikken naar de afschrijvingslijsten die de verzekeraars gebruiken om de hoogte van de vergoeding vast te stellen.

Wat is een afschrijvingslijst? Na een paar jaar vergoeden verzekeraars niet meer de nieuwwaarde, maar de dagwaarde van het beschadigde voorwerp. Voor een zitbank die u twaalf jaar geleden gekocht heeft, krijgt u soms niets of maar een schijntje vergoed. Dat is niet onredelijk, want anders zou u na een brand mooi alle meubels kunnen vernieuwen. De verzekeraar vergoedt de schade, maar u mag er niet beter van worden. Dat heet het indemniteitsbeginsel. Het betekent in de praktijk wel dat een brand u flinke schade kan opleveren, als u alle verloren gegane inboedel nieuw koopt.

Soms laat de verzekeraar de waarde schatten door een expert. Ga daar niet mee akkoord als dat bedrag te laag is om de schade te herstellen. U heeft recht op een second opinion en kunt dus een contra-expert inschakelen op kosten van de verzekeraar. De verzekeraar wijst zijn klanten meestal niet op deze mogelijkheid.

Let verder op onderverzekering. Vaak kunt u bij de verzekeraar een inboedelwaardemeter invullen, om vast te stellen welk bedrag u moet verzekeren. Stel dat uw inboedel 60.000 euro waard is en u maar voor 40.000 euro bent verzekerd. U krijgt bij 6.000 euro schade dan ook maar 4.000 euro vergoed.

Als op de volgende familiebijeenkomst weer iemand komt aanzetten met een gruwelverhaal over brandschade, ga er dan inhoudelijk op in. U zal zien hoe snel uw gesprekspartner van onderwerp verandert.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden