Waarom kan ik onze bankrekening niet opheffen?

Ik ben penningmeester van een muziekvereniging die zichzelf opheft wegens een gebrek aan leden. Wij kunnen onze zakelijke bankrekening bij de Rabobank niet sluiten omdat de bank een tegenrekening wil weten. En die heeft de vereniging niet, want die wordt juist opgeheven.

Beeld anp

De Rabobank stelt deze eis om fraude of claims te voorkomen. Er moet iemand zijn die de bank in dit soort situaties kan aanspreken. Als de vereniging een incassomachtiging afgeeft op het moment dat de rekening opgeheven wordt, zal de schuldeiser zal zich tot de bank wenden. Er kunnen ook nog claims rusten op de vereniging, zoals een achterstallige rekening die iedereen was vergeten.

U kunt dus niet zomaar de stekker uit een vereniging trekken. Een vereniging is een rechtspersoon en die is in principe aansprakelijk. Bij opheffing rijst dus de vraag wie de aansprakelijkheid overneemt.

Bij het oprichten van een vereniging gaat u naar de notaris. Die stelt een akte op en vraagt of u kiest voor beperkte of volledige rechtsbevoegdheid. Kiest u voor beperkte rechtsbevoegdheid, dan bent u persoonlijk aansprakelijk. Of u kiest voor volledige rechtsbevoegdheid. De vereniging is dan aansprakelijk en inschrijven bij de Kamer van Koophandel is verplicht.

Bij het opheffen van de vereniging moet iemand van het bestuur dan de rol van vereffenaar op zich nemen. Die tekent een verklaring, zodat de Kamer van Koophandel of notaris altijd kan vertellen wie er achter de opgeheven rechtspersoon staat.

In principe zou de bank best het spoor kunnen terugvinden, als iemand verhaal komt halen over een opgeheven zakelijke bankrekening. Dat is lastig en arbeidsintensief. Iedere bank eist daarom een tegenrekening bij het opheffen van een zakenrekening.

Uw muziekvereniging wil het saldo van de bankrekening overmaken naar een goed doel. Wat u kunt doen, is het volgende: u neemt de rol van vereffenaar op zich, ontvangt het saldo en wacht een paar maanden af. Als zich dan niemand heeft aangediend met een onbetaalde rekening of dubbel betaalde contributie, dan kan u het geld overmaken naar het beoogde goede doel.

En voor de volgende keer: treedt u toe tot het bestuur van een vereniging of stichting, bespreek dan vooraf wie de aansprakelijkheid bij de opheffing op zich neemt. Wie wordt de vereffenaar en tegen welke voorwaarden?

U heeft meer dan vijf keer hierover contact gehad met de Rabobank, telefonisch en per e-mail. Niemand kon het u blijkbaar goed uitleggen. Zo zijn de regels, zeggen ze. Teleurstellend. Banken handelen het contact met hun klanten steeds vaker af via internet of het callcenter. Deskundig personeel is ontslagen of gepromoveerd naar de afdelingen voor rijke particuliere of zakelijke klanten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden