GeldvraagRekening beheren

Waarom kan ik de rekening van mijn demente moeder niet beheren?

Ik ben gemachtigd op de bankrekening van mijn moeder. Bij haar is alzheimer vastgesteld en ik ben aangesteld als bewindvoerder. Nu moet ik zelf een rekening bij deze bank openen. Dat is toch absurd?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Eerst de feiten. Uw moeder heeft u enkele jaren een machtiging gegeven op haar bankrekening bij ABN Amro. Dat gaat heel makkelijk, als de gemachtigde bij dezelfde bank zit. Aangezien u bij ING bankiert, moest u samen naar het bankkantoor om dit te regelen. U kreeg een eigen pasje om geld op te nemen en overboekingen te doen. Uw moeder blijft als rekeninghouder verantwoordelijk en kan als enige producten afsluiten. U kunt als gemachtigde bijvoorbeeld geen lening aanvragen.

Uw moeder is inmiddels dement en gaat naar een verzorgingshuis. De rechtbank heeft u aangewezen als bewindvoerder. U bent zonder haar naar het bankkantoor gegaan om haar rekening over te nemen. Dat leek goed te gaan. Kort daarop trekt de bank uw machtiging in en werden de pasjes van uw moeders rekening geblokkeerd. U kunt alleen nog haar rekening blijven beheren, als u zelf ook een rekening bij ABN Amro opent. U reageert ontstemd, maar de bank is onverbiddelijk. Zo zijn de regels.

Banken hebben vreemde regels. Wie een verzekering of spaarrekening wil, moet ‘klant’ zijn. Dat wil zeggen: die moet een bijpassende betaalrekening hebben, alsof je zonder dit genoegen geen klant kunt zijn.

Bij hypotheken is een betaalrekening niet verplicht. De vier grote banken (ING, Rabobank, Volksbank, ABN Amro) rekenen wel een hogere rente aan hypotheekklanten zonder betaalrekening. Ze spreken van ‘klantenkorting’ als ze deze opslag niet rekenen. Juist voor dit soort omdraaiingen hebben banken een leger marketeers in dienst.

Ik hoor voor het eerst dat ook een bewindvoerder verplicht is een betaalrekening af te sluiten. Als journalist kan ik in zo’n geval contact opnemen met een perswoordvoerder. Mijn rechtstreekse lijntje naar het hoofdkantoor. Als ik uw kwestie voorleg, vraagt de woordvoerder om uw contactgegevens. Dat weiger ik. Ik wil niet bemiddelen, maar horen wat het beleid van de bank precies is.

Goed, de woordvoerder zoekt het uit. Nog dezelfde dag krijg ik te horen dat het een misverstand is. Uw machtiging vervalt inderdaad als uw moeder dement is. De verantwoordelijke rekeninghouder moet handelingsbekwaam zijn. Maar als bewindvoerder kunt u gewoon gekoppeld worden aan haar rekening. U hoeft dan geen rekening te openen. De woordvoerder wil het graag voor u regelen.

Ik wil weten waar het misverstand vandaan komt en zoek naar informatie op de website van ABN Amro. Bij particulieren onder het kopje ‘samen bankzaken regelen’ zie ik een link naar een webpagina over bewindvoering. Daar staat te lezen dat bewindvoerders en curatoren een aparte beheerrekening moeten afsluiten. Dat kost eenmalig 20 euro en vervolgens 18,60 euro per jaar.

Voor familieleden is zo’n beheerrekening echt niet nodig, zegt de woordvoerder. ‘Die pagina is voor professionele bewindvoerders,’ zegt hij. ‘Ik geef toe: de informatie op de website kan wellicht duidelijker.’

Geen wonder dat een baliemedewerker van ABN Amro het verkeerd doet. De meeste klanten laten het erbij zitten en klagen niet. Ten onrechte.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden