Groen of grijsAfval

Waarom je groenafval wél moet scheiden

Lekker bezig in de tuin of op het balkon? Gooi al dat onkruid hup, in de GFT-bak. Maar is gescheiden inzamelen wel nuttig?

Organisch afval wordt verwerkt tot compost.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Afval scheiden is onzin. Het gaat straks toch weer op één hoop!

Dat is een hardnekkig fabeltje. Want afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar goedkoper en beter voor het milieu. Het scheiden zorgt er ook voor dat er geen grondstoffen verloren gaan, zegt consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De meeste reststromen kunnen bovendien alleen gerecycled worden als ze gescheiden zijn ingezameld. Zo plakt papier en kleding gemakkelijk vast aan afval als tuinafval en etensresten, maar zijn daarna niet meer te recyclen.

Zo’n GFT-bak is toch een bron van schimmels en zo?

Niet als je de GFT-emmer of het bakje in huis minstens één keer per week leegt en schoonmaakt. Gebruik een speciale GFT-zak. Breng vlees- en visresten (eventueel in wat krantenpapier) naar de GFT-bak buiten: zet die niet in de volle zon! Maak die kliko ook regelmatig schoon, met water, soda of groene zeep.

Wat mag er eigenlijk bij het GFT?

Tuinafval: onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Maar ook schillen en (rauwe of bereide) etensresten van groenten, fruit en aardappels, vlees en vis (ook graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, koffiedik zonder cupje (theezakjes overigens niet). Lever gestold vet en olie liever apart in voor biobrandstof.

Wat kan er niét in?

Glas! Maar ook plastic hoort niet bij het GFT, zelfs bioplastic niet. Dat composteert te langzaam. Alleen de speciale GFT-zakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo mogen bij het GFT. Geen theezakjes of koffiecups. Kattenbakkorrels, ook van gerecycled hout of papier, zijn teveel vervuild. Takken, plaggen of ander grof tuinafval composteren nauwelijks, lever ze in bij de gemeentewerf. Dan worden ze bijvoorbeeld versnipperd tot bodembedekking. Sorry, ook geen as van de barbecue. Daar kunnen vervuilende stoffen in zitten. Check afvalscheidingswijzer.nl als je twijfelt.

Waarom zou je GFT eigenlijk scheiden?

Het scheelt allereerst in je eigen portemonnee: de gemeentelijke afvalstoffenheffing gaat omlaag. GFT-afval wordt steeds vaker vergist tot duurzaam biogas. Tenslotte wordt GFT verwerkt tot compost, die tuinders gebruiken om groente op te telen. Compost is beter voor het milieu dan kunstmest, maar ook beter dan potgrond of tuinaarde, omdat daar veengrond in zit. Veenafgraving zorgt voor veel broeikasgasuitstoot.

Indirect eet je dus je eigen GFT-afval?

Eigenlijk wel. De sla die je in de winkel koopt, kan zijn geteeld op compost die deels gemaakt is van je eigen groente-, fruit- en tuinafval. Die compost wordt overigens zorgvuldig gekeurd: als er meer dan 0,1% vervuiling van bijvoorbeeld glas of plastic in zit, wordt de partij afgekeurd. Het is dus echt belangrijk om GFT goed te scheiden.

Prijs: GFT scheiden betaal je via de gemeentebelasting
Oordeel: ★★★★★
Verkrijgbaar: keuken en tuin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden