Waarom een verbod op elektrisch vissen voor veel Nederlandse boten het einde kan betekenen

Een groot deel van de Nederlandse visvloot wordt in zijn voortbestaan bedreigd nu het Europees Parlement het elektrische vistuig, de pulswing, wil verbieden.

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

Alle 84 Nederlandse kotters die op tong en schol vissen, gebruiken sinds enkele jaren zo'n pulswing. De visserijsector verwacht faillissementen als het verbod in de wet wordt vastgelegd.

Het verbod is nog niet definitief. Er volgt overleg tussen het Europees Parlement, de Europese visserijministers en de Europese Commissie. De kans dat daar iets gunstigs uitkomt voor Nederland wordt klein geacht. Ook de visserijministers waren al zeer kritisch over het pulswingexperiment.

Belangrijkste vangst Nederlandse visvloot in gevaar

Platvis is veruit de belangrijkste vangst voor de Nederlandse visvloot. Tot enkele jaren geleden voeren de schepen die tong of schol visten met een boomkor. Die bestaat uit een zware stalen balk waaraan kettingen zijn vastgemaakt, die met groot geweld over de zeebodem wordt gesleurd. De vis wordt door de rammelende kettingen opgeschrikt en dan gevangen.

De pulswing zweeft juist boven de bodem, en 'wekt' de vis met stroomstootjes. De voordelen van dat elektrische vissen zijn groot: de schade aan de zeebodem is kleiner, de bijvangst ook en het brandstofverbruik is de helft minder. Sinds de Nederlandse platvisvloot op de pulswing overstapte, is het rendement van deze visserij met sprongen omhoog gegaan.

'Voortbestaan platvisboot ernstig bedreigd'

Volgens Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, wordt het voortbestaan van de platvisvloot ernstig bedreigd. 'We hebben die pulswing ontwikkeld omdat we met de hoge brandstofprijzen niets meer konden verdienen. Als we terug moeten naar de oude werkwijze en als de brandstof weer duur wordt - en dat gaat geheid gebeuren - betekent dat voor veel schepen het einde. We moeten nu vechten voor het behoud van de Nederlandse driekleur op de Noordzee.'

Tot nu toe werd vissen met de pulswing in Europa toegestaan bij wijze van experiment. Bij zulke experimenten mag 5 procent van de vloot de nieuwe werkwijze toepassen. Nederland kreeg het voor elkaar dat de pulswing op 10 procent van de schepen werd toegestaan. Dat zou, gerekend over alle kotters, neerkomen op 28 schepen. Maar, zegt europarlementariër Bas Eickhout van Groenlinks: 'Nu vaart de hele platvisvloot van 84 schepen met die wing. Nederland heeft zijn hand totaal overspeeld.'

Concurrentie en de dierenbescherming

De meeste andere Nederlandse leden van het Europees Parlement spreken hun afschuw uit over het besluit. Annie Schreijer-Pierik (CDA) vindt het 'een ramp', VVD'er Jan Huitema spreekt van 'een gemiste kans'. Minister Carola Schouten van Landbouw noemt het verbod 'onbegrijpelijk'. Volgens haar hebben 'emoties en sentimenten gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek'. Ze geeft de strijd niet op 'voor de belangen van de Nederlandse pulsvloot'.

Alleen Nederlandse vissers gebruiken de pulswing en dat bleek gisteren een grote politieke zwakte. De lobby tegen de pulswing kwam van twee kanten. De Franse visserijsector voelde zich steeds meer beconcurreerd op eigen terrein doordat de Nederlanders met hun lichte pulswing konden vissen in gebieden waar tot nu toe alleen kleine (Franse) schepen terecht konden.

Daarnaast was er een lobby van dierenbeschermers, natuurbeschermers en pleitbezorgers van kleinschaligheid die van de pulswing af wilden, onder meer omdat de vissen zwaar zouden lijden onder de stroomstoten. Wagenings onderzoek spreekt dit ten dele tegen. Hoe dan ook: de lobby was zeer effectief; het parlement stemde met 402 stemmen tegen 232 voor het verbod op de elektrische vistuigen.

Nederland en Frankrijk verwikkeld in visoorlog

'Waar de Hollander vist, blijft voor ons niks over', zeggen de Fransen. Zij krijgen nu hun zin van het Europees Parlement. Lees hier alles over het conflict.

Ook met de Britten liggen de Nederlandse vissers in de clinch. De Britse regering wil een einde maken aan de internationale overeenkomst die onder meer Nederlandse vissers het recht geeft in de Britse kustwateren te vissen.

Het Europees Parlement wil de pulswing, een elektrische vistuig, verbieden en dat leidt mogelijk tot failliessementen in de Nederlandse visserijsector. Wat is er zo handig aan de pulswing, waarom wil men er vanaf en waarom is de afschaffing zo funest voor Nederland?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden