Waarom deze zakenbank het wél aandurft om zich na de Brexit in Nederland te vestigen

De Japanse bank MUFG verplaatst een deel van haar Europese zakenbankactiviteiten na de Brexit van Londen naar Amsterdam, schreef de Financial Times maandag op basis van ingewijden. Als dat waar is, wordt MUFG de eerste bank die Nederland als vestigingsplaats kiest in een post-Brexit-scenario. Hoeveel banen levert dit Nederland op? En: zullen er nog veel meer banken volgen? Vier vragen over de mogelijke overstap van MUFG naar Amsterdam.

Dion Mebius
De Zuidas in Amsterdam, waar MUFG gevestigd is. Beeld anp
De Zuidas in Amsterdam, waar MUFG gevestigd is.Beeld anp

Waarom zou MUFG als enige wél voor Amsterdam kiezen?

Omdat MUFG al over een Nederlandse bankvergunning met 'paspoortrecht' beschikt. Met dat recht mogen financiële instellingen die in de Europese Unie gevestigd zijn hun diensten in alle EU-lidstaten aanbieden. Door zijn EU-hoofdkantoor naar Amsterdam te verhuizen, hoeft de bank niet nog zo'n vergunning in een ander land aan te vragen. Voor de Japanse werknemers van MUFG is het bovendien prettig dat er veel Japanners in en rond Amsterdam wonen. Kinderen kunnen er naar een Japanse school, er is een Japanse vrouwenclub en de Japanse bedrijven organiseren jaarlijks een eigen festival. Van de ongeveer 1.200 Japanse expats in Nederland woont ruim 40 procent in Amstelveen, becijferde het CBS in 2015.

Wat voor soort bank is MUFG en wat wil zij in Amsterdam?

MUFG, voluit Mitsubishi UFJ Financial Group, is de op vier na grootste bank ter wereld. De bekendste poot van het concern is Bank of Tokyo, de grootste bank van Japan. MUFG is onderdeel van de Mitsubishi Group, die in Europa voornamelijk bekend is van het automerk. De gedeeltelijke verhuizing zou Amsterdam in eerste instantie honderd en op de lange termijn honderden extra banen opleveren. Op dit moment werken er circa 2.100 mensen bij MUFG in Londen. De Japanse bank verleent in Amsterdam al meer dan 40 jaar financiële diensten aan Japanse en Westerse bedrijven die zaken doen in Nederland, Oostenrijk, België en Oost-Europa. MUFG zit met 160 werknemers in het World Trade Center op de Zuidas.

Waar de andere City-banken naartoe verhuizen:

JP Morgan: Dublin, Frankfurt en Luxemburg
HSBC: Parijs
Barclays: Dublin
Bank of America: Dublin
Goldman Sachs: Frankfurt
Morgan Stanley: Frankfurt
Standard Chartered: Frankfurt
Nomura: Frankfurt
Daiwa: Frankfurt
Sumitomo: Frankfurt
Mizuho: Frankfurt

Waarom willen MUFG en andere banken weg uit de Londense City?

Vanwege de op handen zijnde Brexit. Veel in Londen gevestigde banken weten niet zeker of zij hun huidige activiteiten in de Europese Unie daarna probleemloos kunnen voortzetten. De bedrijven, waaronder veel grote banken, nemen het zekere voor het onzekere en verplaatsen de activiteiten voor de Europese markt naar het continent.

MUFG-reclamebord in Tokyo. Beeld reuters
MUFG-reclamebord in Tokyo.Beeld reuters

Maar het strenge Nederlandse bonusplafond maakt Nederland toch onaantrekkelijk voor buitenlandse banken?

Dat speelt Nederland zeker parten, zegt hoogleraar monetaire economie Casper de Vries van de Erasmus Universiteit. Zonder dat plafond, waardoor bankiers nog maar 20 procent van hun vaste salaris aan bonus mogen ontvangen, was Nederland ontegenzeggelijk aantrekkelijker geweest. 'Maar zelfs zonder bonusplafond had het gros van de banken niet voor Nederland gekozen', zegt De Vries. 'Frankfurt is de toplocatie, want daar zit de ECB (Europese Centrale Bank, red.). De kracht van de Londense City is dat alle financiële kennis daar geconcentreerd is. De banken zullen op het Europese vasteland opnieuw zo'n plek willen creëren. Frankfurt is daarvoor het geschiktst. Eigenlijk moeten de EU-landen met elkaar afspreken dat ze elke bank uit Londen naar Frankfurt dirigeren. Alleen dan kan de EU het belangrijkste financiële centrum in Europa worden en Londen verslaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden