Waarde Imtech halveert op beurs

Het aandeel Imtech ging donderdag in de vroege beurshandel keihard onderuit. Beleggers dumpten hun stukken, toen de geplaagde technisch dienstverlener weer aangaf geen akkoord te hebben bereikt met zijn financiers.

Voormalige bestuurders Gerard van de Aast (R) en CFO Hans Turksteen tijdens presentaties van cijfers in 2014 Beeld anp
Voormalige bestuurders Gerard van de Aast (R) en CFO Hans Turksteen tijdens presentaties van cijfers in 2014Beeld anp

Imtech verloor de afgelopen dagen al tientallen procenten op de beurs. Maar de koersval van donderdag is opvallend, Imtech halveerde tussentijds in waarde en stond na een uur handelen op een voorlopig laagste tussentijdse koers van 0,97 euro per aandeel. Omstreeks 11.05 uur noteerde Imtech nog een min van bijna 35 procent op 1,29 euro.

De handelsvolumes zijn daarbij zeer hoog. Er werden al bijna 4,7 miljoen aandelen Imtech verhandeld, veel meer dan gemiddeld op een dag. Imtech stond eind maart nog op een niveau van 5,40 euro per aandeel.

Analisten zijn daarbij zeer negatief. Zo gaf zakenbank SNS Securities het fonds een verkoopadvies. Petercam verlaagde de richtprijs voor het aandeel van 2,50 euro naar 10 cent. Het voortbestaan van het concern wordt volgens Petercam ernstig bedreigd.

Imtech voert al enige tijd gesprekken met zijn financiers over extra leningen, in totaal 75 miljoen euro bovenop een bestaande lening van 700 miljoen euro. De gesprekken met de geldschieters zijn nog gaande, maar verlopen zeer moeizaam. Zo wil Imtech meer financiële ruimte voor zijn Duitse tak, maar dat werd afgewezen.

Het uitblijven van extra geld maakt de situatie bij het bedrijf lastig. 'Royal Imtech en Imtech Duitsland evalueren de huidige situatie', aldus Imtech in een korte persverklaring. Daarbij worden de consequenties voor de Duitse tak en voor Imtech als geheel bekeken en alle opties overwogen.

Imtech heeft het extra geld nodig omdat het langer duurt om weer winst te gaan maken dan eerder werd verwacht. De onderneming bracht onlangs een winstwaarschuwing naar buiten, onder meer vanwege onverwacht hoge verliezen op oude projecten in Duitsland.

Problemen bij Imtech

Imtech Duitsland heeft tien jaar lang met illegale miljoenentransacties, nepfacturen en creatief boekhouden de cijfers van Imtech Nederland gemanipuleerd om de problemen bij het Goudse moederbedrijf te camoufleren. Het verhaal van 'Mr. Imtech' René van der Bruggen

Imtech was niets meer dan een verhaal. Zo omschrijft Kees van Lede in NRC Handelsblad de situatie die hij aantrof bij het installatiebedrijf toen hij twee jaar geleden akkoord ging met een commissariaat bij de onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden