Waarde bitcoin passeert grens van 1.000 dollar

De bitcoin blijkt een even ongrijpbaar verschijnsel in de financiële wereld als een niet meer weg te denken fenomeen. De koers van de virtuele munt bitcoin is vorig jaar al meer dan verdubbeld. Zondagavond ging de koers door de grens van 1.000 dollar (953 euro). In september 2015 was een bitcoin slechts 200 dollar waard.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De laatste keer dat de prijs van de bitcoin de grens van 1.000 dollar passeerde was in 2014. In 2013 behaalde de virtuele valuta zijn hoogste waarde ooit: om en nabij de 1.200 dollar.

Reden voor de waardestijging is de kapitaalvlucht uit China. Veel Chinezen zijn niet gerust op de waarde van hun eigen munt, de yuan, en proberen die om te wisselen in andere valuta's zoals de dollar, euro of yen. Maar de Chinese centrale bank en het ministerie van Financiën hebben de mogelijkheden daarvoor beperkt. Deze kapitaalcontrole geldt niet voor bitcoins.

Sinds 2013 wordt de munt gezien als een grondstof en niet meer als een valuta. Daarom vormt het een alternatieve en ongecontroleerde vluchtroute. Ook zouden bitcoins populairder zijn geworden sinds in landen als Venezuela en India allerlei bankpapier van de ene op andere dag ongeldig is verklaard.

Speculatieve bubbel?

Er is toenemende ongerustheid dat hierdoor een nieuwe speculatieve bubbel in bitcoins ontstaat. De koers van de virtuele munt blijft hoe dan ook zeer volatiel. Enorme stijgingen worden met grote dalingen afgewisseld.

Oorzaak van de stijging is ook dat de aanwas van nieuwe bitcoins dit jaar verminderd is van 25 per tien minuten naar 12,5. Op dit moment zou de waarde van het totaal uitstaande bitcoins ergens in de buurt van de 13 miljard euro schommelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden