Waarborgfonds komt in actie tegen kartel huizenveiling

Het Waarborgfonds Eigen Woningen wil meebieden op veilingen van woningen die gedwongen worden verkocht. Op die manier wil het fonds prijsafspraken voorkomen en de opbrengst verhogen....

ANP

Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met zo'n garantie verzekert een huisbezitter zich ervan dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald.

De helft van de gedwongen verkopen loopt via een veiling. Die vorm van verkopen kwam begin dit jaar in opspraak omdat er sprake is van kartelvorming onder de handelaren die de huizen opkopen. Kopers maken onderling afspraken voor welke, lage prijs een huis wordt verkocht, bleek uit onderzoek van de Volkskrant. Notarissen zijn hiervan op de hoogte.

Schiffer wil zich vooral in de veiling mengen om een hogere prijs af te dwingen. Mocht zijn fonds eigenaar worden van een woning, dan zal die via de huizenmarkt weer verkocht worden. Schiffer moet daar nog wel goedkeuring voor krijgen van het ministerie van Volkshuisvesting, maar dat heeft volgens hem positief gereageerd op de plannen. Uiterlijk begin 2005 moeten die kunnen worden uitgevoerd.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 55 woningen gedwongen verkocht, vijftien meer dan in dezelfde periode in 2003.

'Schrap helft korting

op bijstandskas'

Van onze verslaggeefster

Yvonne Doorduyn

DEN HAAG

De korting van 400 miljoen euro die staatssecrataris Rutte wil opleggen aan gemeenten, is onacceptabel. Dat vindt een kamermeerderheid van PvdA en CDA. De helft van de aangekondigde verlaging van het budget voor bijstandsuitkeringen is te wijten aan een nieuwe rekenmethode van het Centraal Planbureau (CPB) en daar mogen gemeenten niet de dupe van worden, vinden de Kamerleden Hubert Bruls (CDA) en Saskia Noorman (PvdA).

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de bijstand. Het CPB heeft het toekomstige aantal bijstandsgerechtigden aanvankelijk te hoog geschat. Later werd die schatting naar beneden bijgesteld. Staatssecretaris Rutte wil daarom een deel van het budget terugvorderen.

Gemeenten weten dat de schattingen kunnen variëren, maar in dit geval gaat het om de gevolgen van een aanpassing van de rekenmethode. De Kamer vindt dat gemeenten daar in deze budgetperiode niet meer de rekening van gepresenteerd kunnen krijgen. 'Men past de regels aan tijdens het spel', zegt Bruls. 'Gemeenten hebben op dat bedrag gerekend.' Noorman: 'Een onoirbare greep uit de kas.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden