Reconstructie

Waar zijn de toppaarden uit failliete Eurocommerce-stal?

Voordat schuldeisers er hun handen op konden leggen, werden veel paarden van de failliete springstal Eurocommerce verkocht. Onder verdachte omstandigheden.

Crisismanager Ruud Bouwman in de lege stal waar vroeger het paard London van springstal Eurocommerce stond.Beeld Raymond Rutting

Op 6 maart 2014 rijdt Ruud Bouwman via een onverharde weg het complex van springstal Eurocommerce op. Verstand van paarden heeft de dan 66-jarige crisismanager niet, maar tellen kan hij als de beste. Ongeveer veertig paarden telt hij in de boxen en op de uitgestrekte velden die tussen het naaldbos bij Lochem liggen verscholen. Zeventig dieren zijn in ruim twee jaar tijd verdwenen.

Geen snipper

Het is niet de enige verbazing die dag. Ook het wel erg schone kantoor dat hij aantreft doet Bouwman even op zijn hoofd krabben. De voormalig directeur, Ger Visser junior, heeft geen snipper papier achtergelaten. Er staan zelfs geen meubels meer.

De springstal is een van de kleurrijkste onderdelen in het megafaillissement van vastgoedconcern Eurocommerce. Paarden zijn altijd de grote passie geweest van Eurocommerce-eigenaar Ger Visser senior. Tientallen miljoenen moet hij er in de loop der jaren in gestoken hebben. Maar in 2011 loopt de handel in kantoren vast en verliezen de banken het vertrouwen dat Visser de honderden miljoenen kan terugbetalen die hij voor zijn imperium heeft geleend.

Sponsorcontract

Senior verkoopt de stal eind dat jaar voor 7 miljoen euro aan zijn zoon, Ger junior. Feitelijk betaalt junior die rekening overigens nooit, dat gebeurt slechts administratief via een sponsorcontract. Eurocommerce betaalt precies 7 miljoen euro sponsoring aan de stal. De verkoop van de stal is een klassieke 'paulianeuze' actie, oordeelt de rechter na een slepende procedure in 2014: voorafgaand aan een faillissement nog snel waardevolle onderdelen uit een onderneming trekken en zo de schuldeisers benadelen. De verkoop wordt teruggedraaid, de curatoren van Eurocommerce benoemen Bouwman tot interim-bestuurder.

De beroemde springstal is inmiddels zo goed als ontmanteld. De nog overgebleven veertig paarden zijn verkocht. Met als meest in het oog springende de rode tophengst London, die twee keer zilver won op de Olympische Spelen. London ging na een internetveiling voor 8,6 miljoen euro naar de bejaarde Oostenrijkse wapenmiljardair Gaston Glock. Van de ruim 38 miljoen euro die de Rabobank nog had uitstaan heeft Bouwman voor Rabobank zo'n 17 miljoen uit de boedel weten te trekken.

Eigenlijk zijn er nog twee losse eindjes voor Bouwman. Hij moet de stallen en de grond eromheen nog verkopen. En hij heeft nog een juridisch appeltje te schillen met Ger Visser junior, die volgens hem vanwege het gerommel met de paarden moet worden veroordeeld voor wanbeleid en die failliet moet worden verklaard. Visser junior wil op zijn beurt bijna 3 miljoen euro van hebben van de stal. 'Commissies.' In de rechtszaak draait veel om de vraag hoe Visser met de zeventig paarden is omgegaan.

Eurocommerce London in actie.Beeld AFP

Rommeltje

'Toen ik dat lege kantoor aantrof heb ik Visser aangemaand mij de papieren te overhandigen', zegt Bouwman tijdens een bezoek aan het uitgestorven stallencomplex in Lochem. 'Aanvankelijk zat hij hoog te paard en zei hij dat ik die echt niet zou krijgen. Maar uiteindelijk heb ik toch kopieën ontvangen.' De administratie was een rommeltje, twee bv's deelden een bankrekening, om maar iets te noemen. Maar toch was binnen een maand van bijna alle paarden duidelijk wat er met ze is gebeurd.

Alleen voor dekhengst Pennsylvania was helemaal geen rekening te vinden. Navraag leerde dat die hengst bij een Duitse handelaar was beland die daar goed verdiende aan het sperma van het dier. De handelaar zei dat hij het dier voor een paar duizend euro cash zou hebben gekocht. Over die kwestie loopt nu een rechtszaak in Dresden. Voor de overige paarden bleek Visser 5 miljoen euro gekregen te hebben. Dat lijkt veel geld, maar de grote vraag is of het niet te weinig is. In de ogen van de Bouwman is een groot deel van de paarden in elk geval onder dubieuze omstandigheden verkocht.

Dertien paarden zijn verkocht aan BWG Stables, de stal die springruiter Gerco Schröder runt met zijn broers Wim en Ben. Gerco was jarenlang in dienst bij Eurocommerce. Hij had de teugels in handen toen London in Londen naar het zilver sprong. De Schröders behoren dus tot wat Bouwman 'de entourage' van de Vissers noemt. Wim Schröder zegt dat hij normale prijzen betaalde. Dat zou best kunnen, erkent Bouwman. 'Maar de mogelijkheid blijft hangen dat ze een vriendenprijsje betaalden.'

Rechter: geen sprake van wanbeheer

Ger Visser junior heeft zijn taken als bestuurder van de voormalige Stal Eurocommerce niet naar behoren uitgevoerd. Dat concludeerde de rechtbank Zutphen donderdag, een week eerder dan gepland. Volgens de rechtbank treft Visser junior 'een ernstig persoonlijk verwijt' dat hij de administratie van de stal en zijn eigen bv twee jaar lang volledig door elkaar heeft laten lopen en zo mogelijk de stal heeft benadeeld. De claim die Visser had ingediend voor commissies op de paarden ­Vigaro, California en London wijst de rechter af aangezien de stal failliet is. Hij ging niet in op de vraag of die commissies überhaupt door de beugel konden. Visser had zijn claim kracht bijgezet met een beslag van 2,7 miljoen op de stal en de weilanden. Dat moet hij nu opheffen zodat interim-manager Bouwman die beter kan verkopen. Toch krijgt Bouwman het deksel op de neus. Zijn claim dat Visser zich schuldig zou hebben gemaakt aan wanbeheer door nog twee jaar lang een niet rendabele stal met verliezen uit te buiten, wijst de rechter af. En in de bonus die Visser zichzelf heeft toegekend ziet de rechtbank ook niets onrechtmatigs. Over de niet transparante verkoop van de paarden laat de rechter zich verder niet uit, omdat Bouwman daaraan geen claim had verbonden. Zowel Bouwman als Visser overwegen appel in te stellen tegen het vonnis.

Beschuldigingen

Dat vermoeden leeft in elk geval sterk in het geval van de donkere dekhengst Canturano die Visser voor 90 duizend euro aan drie Belgen verkocht. Twee weken later presenteerden de nieuw eigenaren het dier als het absolute pareltje op een veiling in Aalst. De hoogste bieder had er 500 duizend euro voor over.

Verdacht vindt Bouwman ook 'commissie' die Visser claimt voor de twee duurste paarden die hij in 2012 verkocht. Voor de verkoop van tophengst Vigaro, die voor 1,45 miljoen van de hand ging, zou junior recht hebben op een commissie van 200 duizend euro. Bij California (verkoopprijs 2,2 miljoen euro) bedroeg de courtage maar liefst een half miljoen.

Beschuldigingen dat Visser te weinig voor de paarden heeft gekregen zal je uit de mond van Bouwman niet horen. 'Ik heb geen bewijzen en als ik dat ga zeggen heb ik gegarandeerd morgen een advocaat op mijn dak. Want zo heb ik de Vissers afgelopen jaar wel leren kennen.'

Hij houdt het erop dat de paarden op 'ondoorzichtige wijze' zijn verkocht op een moment dat junior wist dat de Rabobank beslag wilde leggen op de stal. En dat is laakbaar ondernemerschap, heeft Bouwman bij de rechtbank betoogd.

Openbare veiling

Bouwman: 'Wij hebben voor 35 van de overgebleven veertig paarden een openbare veiling op internet gehouden. Waaronder dus London. Vanuit de hele wereld werd er geboden en de opbrengst was vier keer zo hoog als het bedrag waarvoor de dieren in 2011 waren getaxeerd.'

Alles verkopen aan de hoogste bieder, dat is wat Visser junior volgens Bouwman direct had moeten doen toen hij een onrendabele stal overnam. Nu draaide de stal nog een paar jaar met verlies en profiteerde Visser intussen. 'Hij keerde zichzelf ook nog een bonus uit van 105 duizend euro.' Ongeveer 2,7 miljoen heeft hij Bouwman bij de rechtbank geclaimd. Precies evenveel als het bedrag als de commissie waarop junior nog recht zegt te hebben. 'En daar zit het bedrag dat we mogelijk zijn misgelopen op de verkoop van die zeventig paarden nog niet eens bij.'

'Die lul heeft de boel besodemieterd, niet wij'

Er is niets waar van de beschuldigingen van crisismanager Bouwman aan hun adres, verzekeren Ger Visser junior en senior. 'We hebben meegewerkt.' 'Van alles wat Bouwman tegen de Volkskrant zegt, klopt eigenlijk alleen dat hij niets van paarden weet', zeggen Ger Visser junior en senior. 'Ik wel', voegt junior eraan toe.

In hotel De Witte Bergen nemen de Vissers uitgebreid de tijd om 'alle tendentieuze onwaarheden' toe te lichten die de crisismanager volgens hen vertelt. Junior: 'Toen Bouwman in 2014 kwam binnenrijden was er inderdaad geen administratie op de stal. Maar die had ik niet meegenomen, dat had het Openbaar Ministerie gedaan. Thuis had ik nog wel de papieren van mijn eigen bv, die voor een groot gedeelte dubbelde met die van de stal. Kort nadat hij was aangesteld heeft Bouwman mij verteld wat hij allemaal wilde hebben. Mijn accountant zei: 'Ger, daar moet je gewoon aan meewerken.' Dus dat heb ik gedaan, klaar. Het heeft een dag of vijf geduurd voordat Bouwman alles kreeg. Maar ik moest eerst alles kopiëren en netjes in mapjes stoppen.'

Senior: 'Rabo doet steeds alsof Ger de stal gratis kreeg omdat hij hem voor 7 miljoen kocht en daar een sponsorcontract van 7 miljoen euro voor kreeg. Kan ik volgen, maar dan vergeet je dat de stal structureel verlies leed. Dat kon ik met Eurocommerce makkelijk hebben, de stal kostte me maar 1,85 procent van de omzet. Maar die jongen moest quitte gaan draaien. Hij nam een enorm risico over.'

Junior: 'Met prijzengeld en de fok moest ik de stal rendabel krijgen. Daarom heb ik dat eerste jaar veel paarden verkocht. Vooral veulens en jaarlingen, die niet getalenteerd genoeg waren. Maar ook enkele ervaren waren paarden die het op concoursen net niet haalden. Dieren waarvan het onderhoud veel geld kostte. Daar moest ik van af. 'Pennsylvania heb ik overigens nooit verkocht. Die stond gewoon bij die Duitse fokker op stal. Wij zouden de dekgelden delen die hij inde. Dat was de afspraak.'

Junior: 'Commissie is in de paardensport iets heel normaals. Dat gebruik je als stalhouder ook om de mensen te betalen die hebben meegeholpen om een mooie deal tot stand te brengen. Vigaro heb is verkocht aan een Turkse vrouw die ­schathemeltjerijk was, haar trainer wilde een deel van de commissie mee hebben. Dat heb ik hem toen betaald via Wim Schröder. Wim kreeg zelf een deel en Gerco ook, want die had dat paard getraind. Bij dat andere paard ging het op een vergelijkbare manier. Die prijzen zijn echt perfect, geen van die paarden heeft afgelopen jaren ook maar een piek prijzengeld opgeleverd.'

Senior: 'Juist die prijzen op de veiling die Bouwman heeft gehouden waren niet goed. Die lul heeft gewoon de boel besodemieterd.' Junior: 'Hij liet Sacramento rondjes lopen op die kijkdag terwijl hij kreupel was.' Senior: 'Misdadig om zulke dieren op een veiling aan te bieden.' Junior: 'Of kijk naar New York, die heeft op de veiling 95 duizend euro opgebracht. Die is net verkocht aan de dochter van Bill Gates, ik heb gehoord voor 1 miljoen dollar. Dus waarom is die veiling zo geweldig?'

Senior: 'En dan die bonus. Ger keerde zichzelf een salaris uit van 45 duizend euro per jaar, daar moest hij nog zijn accountant en zijn kosten van betalen.' Junior: 'Waarom mag ik mijzelf dan geen bonus uitkeren. Wat verdient die Bouwman eigenlijk?'

Door: Tjerk Gualthérie van Weezel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden