OverzichtElektrische auto's

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een e-auto

De Opel Ampera-e Beeld
De Opel Ampera-e

Overstappen op elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker. Het aanbod groeit gestaag en hoewel de e-auto nu nog vooral voor leaserijders aantrekkelijk is, lijkt ook daar verandering in te komen. Maar waarop moet u eigenlijk letten bij de aanschaf van een e-auto? In ieder geval niet alleen op de prijs.

Bard van de Weijer

Eerlijk is eerlijk: zo moeilijk is het niet een elektrische auto te kiezen, want zo veel zijn er in Nederland nog niet te koop. Een middagje grasduinen door het internet en je hebt er zo een te pakken die past bij budget, bijtellingslimiet of klimaatambities. Of niet, want e-auto’s zijn in aanschaf nog altijd begrotelijk; de goedkoopste uit onze selectie kost een kleine 34 duizend euro.

Voor de leaserijder is er nog altijd geen vuiltje aan de lucht, die houdt zijn lage bijtelling als het begeerde e-voertuig onder de vijftig mille blijft. Het aanbod elektrische modellen groeit in deze categorie snel (in 2020 gaat het nog harder) en je kunt de e-tsunami maar beter voor zijn. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste e-modellen (ook de duurdere overigens).

We hebben meteen maar een nieuw kengetal bedacht: de prijs per kilometeractieradius. Deze index toont wat elke ­kilometer elektrische actieradius kost. Daartoe deelden we de verkoopprijs door het maximaal aantal kilometers dat op een volle accu wordt gehaald. En dan blijken de verschillen best groot.

[Aanvulling: in een eerdere versie van het overzicht is een fout geslopen: er stond prijs per kilowattuur, dit moet zijn: prijs per kilometer bereik.]

Audi e-tron

Vanaf: € 84.100

Actieradius: 400 km

Snelladen: 510 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: drie maanden

Prijs per kilometer bereik: €210

null Beeld

De Hyundai Kona Electric biedt de meeste elektrische kilometers voor zijn geld: als de prijs wordt afgezet tegen de actieradius, blijkt dit de vriendelijkst geprijsde e-auto van dit moment. Per kilometer kost de Kona 91 euro en is daarmee de Hemaworst onder de elektrische auto’s. De kostbaarste reikwijdte biedt de Tesla Model X: per kilometer actie­radius betaalt de consument voor deze auto 206 euro; ruim twee keer zoveel als bij de Hyundai. Maar daarvoor krijgt de koper wel heuse vleugeldeuren.

Wie de aanschaf overweegt van een elektrische auto, moet zich vooraf enkele vragen stellen. Want de verkoopprijs zegt lang niet alles. Er zijn grote verschillen, zowel absoluut als relatief. Van alle volledig elektrische auto’s die nu in Nederland te koop zijn, is de Tesla Model X met een vanafprijs van 95 duizend euro de kostbaarste. En de Hyundai ­Ioniq de goedkoopste. Maar volgens onze actieradiusindex is de Hyundai dus niet de gunstige e-auto: per kilometer betaal je 155 euro, en dat is geen koopje.

BMW i3 120Ah

Vanaf: € 42.007

Actieradius: 310 km

Maximale laadsnelheid: 240 km/uur

Aantal zitplaatsen: 4

Levertijd: twee maanden

Prijs per kilometer bereik: €135

null Beeld

Bij onze ranglijst zijn we uitgegaan van een aantal voorwaarden. Zo moet de auto minstens 200 kilometer op een acculading kunnen overbruggen volgens de WLTP-norm; moeten er minstens vier personen mee kunnen; en moet het voertuig nu leverbaar zijn. Al is het begrip ‘nu’ relatief; voor sommige e-auto’s geldt een wachtlijst van een jaar. Maar wie per se elektrisch wil rijden, kan zijn nieuwe wagen binnen een maand op de oprit hebben staan.

Omdat elke consument andere voorkeuren heeft, hebben we een overzicht gemaakt van het aanbod. De redactie zal de lijst blijven actualiseren.

Hyundai IONIQ electric

Vanaf: € 33.995

Actieradius: 220 km (schatting)

Maximale laadsnelheid: 410 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: geen wachttijd

Prijs per kilometer bereik: €155

null Beeld

Selectief shoppen in de specificaties levert aardige inzichten op. Zo haalt de Tesla Model S 530 kilometer per uur en is daarmee de snelste e-auto, op de voet gevolgd door de Audi e-tron, die 510 haalt. Deze snelheid haal je niet op de weg, maar erlangs, aan de laadpaal. Wie een van deze modellen bezit en hem koppelt aan een supersnelle snellader, kan in een uur tijd ruim vijfhonderd ­kilometer ­actieradius ‘bijtanken’. Dit was enkele ­jaren geleden nog ondenkbaar.

Nu er ook in Nederland meer snellaadpunten komen, wordt de laadsnelheid een steeds belangrijker verkoop- argument. Om snel te kunnen laden is wel een grote accu nodig, want de hoogste snelheden worden alleen bereikt als de accu niet helemaal leeg of vol is. Een grote accu heeft meer van dit middengebied dan een kleine accu, daardoor kan een langere tijd met grote snelheid worden getankt. Zo komt het dat vooral de dure auto’s met grote accu’s goed scoren op deze index.

Hyundai Kona electric

Vanaf: € 40.995

Actieradius: 449 km

Maximale laadsnelheid: 370km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 10 tot 12 maanden

Prijs per kilometer bereik: €91 euro

null Beeld

Kia e-Niro

Vanaf: € 42.510

Actieradius: 455 km

Maximale laadsnelheid: 350 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 9 – 12 maanden

Prijs per kilometer bereik: €94

null Beeld

Jaguar I-Pace

Vanaf: € 80.810

Actieradius: 470 km

Maximale laadsnelheid: 350 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 3 maanden

Prijs per kilometer bereik: €172

null Beeld

Volkswagen e-Golf

Vanaf: € 40.325

Actieradius: 230 km

Maximale laadsnelheid: 220 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 4 maanden

Prijs per kilometer bereik: €175

null Beeld

Tesla Model S

Vanaf: € 86.000

Actieradius: 495 km (schatting)

Maximale laadsnelheid: 530km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: direct leverbaar

Prijs per kilometer bereik: €173

null Beeld

Opel Ampera-e

Vanaf: € 46.699

Actieradius: 380 km

Maximale laadsnelheid: 230 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 11 maanden

Prijs per kilometer bereik: €122

null Beeld

Tesla Model X

Vanaf: € 94.800

Actieradius: 440 km (schatting)

Maximale laadsnelheid: 460 km/uur

Maximum aantal zitplaatsen: 7

Levertijd: 3 – 4 maanden

Prijs per kilometer bereik: €206

null Beeld

Renault Zoe R110

Vanaf: € 35.090

Actieradius: 300 km

Maximale laadsnelheid: n.v.t.

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: twee maanden

Prijs per kilometer bereik: €117

null Beeld

Tesla Model 3 Long Range Performance

Vanaf: €55.600

Actieradius: 544 km

Maximale laadsnelheid: 480 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: een maand

Prijs per kilometer bereik: €102

null Beeld

Nissan Leaf

Vanaf: € 37.290

Actieradius: 270 km

Maximale laadsnelheid: 240 km/uur

Aantal zitplaatsen: 5

Levertijd: 1 maand

Prijs per kilometer bereik: €138

null Beeld

Toelichting

Sommige e-auto’s zijn direct uit voorraad leverbaar, de gemelde levertijd gaat om nieuw gebouwde voertuigen. De actieradius is vermeld op basis van de WLTP-meetmethode. Waar deze waarde niet bekend is, is een schatting gemaakt.

Autosalon

De Autosalon van Genève die donderdag begint, is een van de belangrijkste autobeurzen van Europa. Met een glansrolletje voor e-auto’s voor de gewone burger, zoals de nieuwe elektrische Peugeot 208.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden