Waar moet u rekening mee houden als u verhuurt via Airbnb?

Frits is door een website als Airbnb op het idee gebracht om zijn woning geheel of gedeeltelijk te verhuren. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, legt uit waar een verhuurder rekening mee moet houden.

Screenshot van Airbnb. Beeld ap
Screenshot van Airbnb.Beeld ap

Een huiseigenaar is niet volledig vrij om zijn woning te verhuren aan wie hij wil. Er zijn een aantal partijen die zich hier tegenaan kunnen bemoeien: de hypotheekverstrekker en de verzekeraar. De bank staat soms verhuur niet toe. Het huis kan namelijk in waarde dalen, vooral als de huurder gebruik kan maken van huurbescherming.

Informeer ook de verzekeringsmaatschappij waar u een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.

Verzekeraars kunnen weigeren schade uit te keren - bijvoorbeeld bij brand - als de verhuur niet vooraf is gemeld. U moet misschien meer premie gaan betalen, maar dat is nog altijd beter dan later voor verrassingen komen te staan. Als de woning langere tijd leeg staat, moet u dit ook aan de verzekeraar laten weten.

Belastingen
En dan de belastingen: u betaalt in principe inkomstenbelasting over de huurinkomsten. U geeft 70 procent van de ontvangen huur over de verhuurperiode aan als 'inkomsten uit tijdelijke verhuur'. U mag daar nog kosten van af halen. Dat zijn kosten voor gas- en elektriciteitsverbruik door de huurder en servicekosten voor schoonmaken en wassen. Verhuur de woning dus inclusief schone lakens, schoonmaak en een ontbijtpakket. Dan hoeft u minder huur op te geven. Kosten voor onderhoud, afschrijving en verzekeringen mag u niet aftrekken van de ontvangen huur.

Voor het blijvend onderverhuren van een kamer gelden andere regels. Het eerste waar u naar kijkt, is of u in aanmerking komt voor de vrijstelling voor kamerverhuur. Daarvoor gelden enkele voorwaarden, bijvoorbeeld dat de huur niet meer mag zijn dan 4748 euro per jaar. Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, valt het verhuurde deel van uw woning in box 3 (sparen en beleggen). U geeft dan de waarde van het verhuurde gedeelte en een even groot deel van de eigenwoningschuld aan in box 3. De rente over het verhuurde deel mag u niet aftrekken.

Als u de woning verhuurt terwijl u er zelf niet meer woont, dan raakt u de hele hypotheekrenteaftrek kwijt en 'verhuist' de woning naar box 3. Dan wordt het een hele andere situatie. U gaat dan over de waarde vermogensrendementsheffing betalen. U krijgt dan te maken met de fiscale regeling voor beleggingspanden. Het kan geen kwaad om er een belastinggids op na te slaan of verder advies in te winnen bij een belastinginspecteur.

Woningruil
Is verhuren toch niet zo interessant vanwege de belastingaangifte? Overweeg dan te doen aan woningruil. Dat is verhuren met gesloten beurzen. Uw inkomsten bestaan uit uitgespaarde vakantiekosten. Daar kan de Belastingdienst helemaal niets mee.

Woningruil levert soms onvergetelijke ervaringen op. Denk maar aan de romantische film The Holiday uit 2006, met Kate Winslet en Jude Law. Grote woningruilwebsites zijn huizenruil.com (een dochter van homeexchange.com), holidaylink.com/woningruil, homeforexchange.com en lovehomeswap.com (geen Nederlandse website). Zij besteden in hun veelgestelde vragen (FAQ's) vaak uitgebreid aandacht aan hoe je wederzijds vertrouwen opbouwt met potentiële ruilers. Met e-mailen en skypen gaat dat tegenwoordig steeds gemakkelijker.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden