Waar ligt de toekomst van PostNL? Dit zijn de mogelijkheden

Woensdagavond kwam Belgische Bpost met een 'finaal en verbeterd' bod op PostNL. Wordt het na eerdere mislukte pogingen nu wel wat? Drie scenario's hoe het verder gaat met deze overnamestrijd.

Jeroen van Wensen
Jan Bos, CFO van PostNL. Beeld anp
Jan Bos, CFO van PostNL.Beeld anp

Scenario 1: Bpost neemt PostNL over

De Belgen hebben naar eigen zeggen in hun nieuwe bod belangrijke toezeggingen gedaan over de zeggenschap van PostNL. Het Nederlandse postbedrijf houdt daardoor een doorslaggevende stem in de voorgestelde combinatie. Er komt een tienkoppig bestuur, dat over alle belangrijke beslissingen gaat. Die besluiten moeten met een meerderheid van 75 procent worden genomen. PostNL levert drie commissarissen voor het bestuur, zodat belangrijke beslissingen door de Nederlanders kunnen worden geblokkeerd. Dit is één van de maatregelen van de Belgen om aan de bezwaren van minister Kamp van Economische Zaken tegemoet te komen. Die voelt weinig voor inmenging van de Belgische overheid in de Nederlandse postbezorging - iets meer dan de helft van de aandelen van Bpost is namelijk nog in handen van de Belgische overheid.

Hoe PostNL zelf over het nieuwste bod denkt, is niet bekend. Het bedrijf laat weten enige dagen nodig te hebben om te reageren. De Telegraaf meldde woensdag dat een deel van de raad van commissarissen van PostNL vindt dat het bedrijf eigenlijk verplicht is om te gaan praten met de Belgen. Volgens persbureau Reuters dringen ook de grootaandeelhouders van PostNL aan om het bod in beraad te nemen. Een groot deel van de aandelen is in handen van Amerikaanse hedgefondsen. De grootste Nederlandse belegger is John de Mol, met een belang van 5 procent. Een overname zou de miljardair tientallen miljoenen winst opleveren. Met het nieuwe bod en de bijbehorende voorwaarden lijkt bij een aantal belangrijke spelers de weerstand tegen een overname af te nemen.

Maar of dit scenario echt werkelijkheid wordt? Een eerder bod dat Bpost begin november uitbracht, werd terzijde geschoven door PostNL. Dat vond het bod te laag. 'Het bod van gisteren is met 5,75 euro maar een dubbeltje hoger dan het vorige bod,' licht analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen toe. Op het gebied van de zeggenschap is Bpost wel flink tegemoet gekomen aan de bezwaren.' Het wordt daarom lastiger voor het bestuur van PostNL en topvrouw Herna Verhagen om het bod te negeren. Daarmee is de kans van een overname van PostNL door Bpost flink toegenomen, sinds de eerste besprekingen in maart van dit jaar. Maar Versteeg ziet het toch niet gebeuren. 'PostNL heeft er gewoon geen zin in'', zegt de analist.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

Scenario 2: Het wordt definitief niks

'Ons voorstel is finaal. Als PostNL hier niet mee akkoord gaat, dan is het over,' laat een woordvoerder van Bpost weten. De Belgen hebben vanaf het begin gezegd geen vijandig overnamebod te zullen doen. Een bod is vijandig als het bestuur van de over te nemen partij tegen is, zoals bij PostNL Dat heeft zo bezien de sleutel in handen. Als het Nederlandse postbedrijf weer niet akkoord gaat, dan trekt Bpost zich naar eigen zeggen terug. De top van PostNL, minister Kamp, de vakbonden, het personeel, de meerderheid van de Tweede Kamer, iedereen tevreden. Beleggers maakten donderdag ook duidelijk niet erg onder de indruk te zijn. Het aandeel PostNL noteerde op de Amsterdamse beurs rond de 4,65 euro. Dat is ruim een euro lager dan het nieuwe bod van Bpost.

Scenario 3: Bpost brengt toch een vijandig bod uit

Maar bij PostNL houden ze tot de avances van de Belgen voorbij zijn rekening met alle mogelijkheden, dus ook met alsnog een vijandig bod. Als John de Mol en de andere grootaandeelhouders hun stukken aanbieden aan de Belgen, dan zou Bpost het bestuur van PostNL kunnen negeren. In dat geval is er sprake van een vijandig bod, iets dat Bpost naar eigen zeggen uitsluit. Versteeg gelooft de Belgen op dit punt wel. 'Nederlandse beursgenoteerde bedrijven kunnen zich zodanig beschermen, dat een overnamestrijd vreselijk bloederig kan worden. Dat zagen we eerder bij de overnamepoging van KPN door de Mexicaan Carlos Slim. Dat kostte veel geld en leverde uiteindelijk niks op.' Bij KPN kwam een speciale stichting in actie, die een beschermingswal opwierp door extra aandelen uit te geven. PostNL heeft ook zo'n mogelijke beschermingswal die in actie kan komen als Bpost kwaad wil, de stichting Continuïteit PostNL, onder leiding van oud-bankier Hessel Lindenbergh.

Mochten de Belgen toch met zo'n vijandig bod komen, dan zijn ze er dus nog lang niet. En zelfs als de partijen nu alsnog besluiten tot een fusie, dan kan minister Kamp nog dwarsliggen. Op verzoek van de Tweede Kamer gaat hij onderzoeken of de Postwet kan worden aangepast om te voorkomen dat PostNL in buitenlandse staatshanden valt. Wel is het de vraag of zo'n aanpassing tijdig rondgemaakt kan worden. Bovendien sloegen de grootaandeelhouders donderdag in Het Financieele Dagblad dreigende taal uit. Volgens Frank Botman - die het belang van John de Mol beheert - betekent een aanpassing van de Postwet dat 'we beland zijn in het China van 1974'. Toen wist je dat een belang in een bedrijf niets voorstelde', aldus Botman tegenover het Financieele Dagblad. Hij wil in elk geval duidelijk over een compensatie voor de aandeelhouders. Het gevecht om PostNL is dus nog niet voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden