GELDVRAAGReinout van der Heijden

Waar kan ik mijn geld het best stallen als ik verantwoord wil sparen?

Fairphone. Beeld
Fairphone.

Wij hebben genoeg spaargeld, maar hoe ga ik daar verantwoord mee om? En zijn er manieren om verantwoordelijker om te gaan met het geld dat ik uitgeef?

Redactie

U kunt het geld onderbrengen bij een duurzame spaarbank, zoals Triodos of een van de Volksbankdochters ASN, SNS of Regio Bank. Rente levert het niet op. Bij Triodos is die 0 procent en bij de Volksbank 0,01. Vanaf 1 juli betaalt u voor een spaarrekening bij Triodos verder 2 euro per maand. Kinderspaarrekeningen van Triodos blijven wel gratis.

Met een spaartegoed van 1.000 euro hakken die kosten erin. Want met 24 euro per jaar levert een spaarrekening bij Triodos negatief rendement op van 2,4 procent. Vanaf 1 juli kost de betaalrekening bij deze bank 60 euro per jaar, terwijl dat vorig jaar nog 36 euro was. Ik zou als Triodosklant mijn spaargeld onderbrengen bij ASN of NIBC Direct.

Spaarbanken die wel rente geven, zijn niet beoordeeld op duurzaamheid door Eerlijkegeldwijzer.nl. De enige uitzondering is NIBC. Die scoort voldoende en heeft een spaarrekening met 0,15 procent rente per jaar via Nibcdirect.nl.

Het is mooi als de bank goed met uw geld omgaat. U kunt zelf ook iets doen. Als de smartphone, wasmachine of computer stukgaat, koop dan niet direct een nieuwe omdat u toch spaargeld achter de hand hebt.

Wij zijn gemakkelijk geworden in het afdanken van spullen, om ze te vervangen door iets nieuws. Vooral bij elektronica levert dat enorm veel schadelijk afval op. Veel van die apparaten belanden in Afrika en vergiftigen daar mens en milieu.

Probeer eens zelf huishoudelijke en elektronische apparaten te repareren. Via websites als Fiyo.nl, Fixpart.nl en Partsnl.nl kun je onderdelen vinden. Op YouTube staan veel filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je die zelf kunt vervangen. Sommige producenten, zoals Miele en Philips, verkopen de accessoires ook zelf, soms goedkoper. Zo kost een nieuw mes voor een blender van Philips bij de producent zelf 15 euro en via Partsnl.nl maar liefst 37 euro.

Er is steeds meer aandacht voor repareren. Internationaal bekend is Ifixit.com, een bedrijf uit 2003 dat is opgericht door Californische studenten met een missie. Zij hebben een online encyclopedie met 64 duizend handleidingen gemaakt, die gebruikers continu aanvullen. Ifixit.com verkoopt ook gereedschap en onderdelen, vooral voor smartphones, laptops en tablets.

Het begint natuurlijk bij de apparaten zelf, die soms moeilijk te herstellen zijn, omdat onderdelen zijn vastgelijmd. Fairphone is een smartphone die speciaal is ontworpen om eenvoudig uit elkaar te halen. Milieubewust en zuinig. De kwaliteit is volgens de Consumentenbond minder goed.

U hoeft niet alles zelf te kunnen. U kunt via een Repair Café (Repaircafe.org) ook de hulp van anderen inroepen, of via Marktplaats uw afdankertje een tweede leven geven. Maar onderschat niet hoe leuk het is om te begrijpen hoe dingen werken en zelf problemen op te lossen.

Wie meer wil lezen over het duurzame beleid van zijn bank of verzekeraar, vindt veel informatie op Eerlijkegeldwijzer.nl. Dat is een initiatief van diverse milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden