Waar blijft de Nederlandse Branson?

De 57-jarige Britse miljardair Richard Branson is vast van plan de concurrentie met de grote banken aan te gaan. In 2008 probeerde hij al Northern Rock over te nemen, het eerste Britse slachtoffer van de kredietcrisis....

RBS moet zijn kantoren verkopen op last van de Europese Commissie om te boeten voor de staatssteun die de bank kreeg. Branson ziet zijn kans schoon: het zijn gouden tijden om op een koopje een stevige positie in de bancaire wereld te veroveren.

Branson verkoopt – onder de naam Virgin Money – al verzekeringen en creditcards aan ruim 2,5 miljoen klanten. En sinds hij begin dit jaar het piepkleine bankje Church House Trust kocht, heeft hij ook een bankvergunning.

De aanval die Branson heeft ingezet, doet denken aan de aanval die hij 25 jaar geleden deed op British Airways. Toen bood hij goedkopere vluchten en betere service. Virgin Money wil naar eigen zeggen ‘de eenvoud terugbrengen in de Britse bankensector, die traditioneel altijd ingewikkeld is geweest’.

Je zou wensen dat er ook een Nederlandse Branson zou opstaan. Iemand die een bank opricht die alleen eenvoudige producten zal aanbieden, zodat je nooit meer het gevoel hebt dat je ongemerkt een poot wordt uitgedraaid. Een bank die veel minder medewerkers in dienst heeft dan de Nederlandse grootbanken en veel lagere salarissen betaalt. Een bank kortom met veel lagere kosten, die dus ook geen ingewikkelde producten – met veel te hoge kosten – in elkaar hoeft te sleutelen om voldoende winst te maken.

De bestaande banken hebben beloofd dat ze de klant centraal zullen stellen, maar vooralsnog is daar weinig van te merken. Ze zijn vooral bezig om financieel te overleven en de buffers aan te vullen en dat laat zich slecht rijmen met een klantvriendelijke aanpak. De grote banken zullen waarschijnlijk alleen veranderen als ze door een nieuwe concurrent onder druk worden gezet. Een bancaire equivalent van Easyjet en RyanAir.

Misschien kan Brand New Day, het bedrijf dat de verzekeringsmarkt opschudt met zijn veel goedkopere producten, binnenkort een bankvergunning aanvragen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.